четвер, 14 лютого 2008 19:15

У столичному Центрі гриж живота роблять понад 1000 операцій на рік

Автор: фото: Євгенія ГОНТАР
  55-річна Ольга Олексіївна до столичного Центру гриж живота приїхала з Боярки Київської області. Жінка жалілася на сильні болі біля пупка. Її прооперували 31 січня. На другий день уже могла самостійно вставати
55-річна Ольга Олексіївна до столичного Центру гриж живота приїхала з Боярки Київської області. Жінка жалілася на сильні болі біля пупка. Її прооперували 31 січня. На другий день уже могла самостійно вставати

У столичному Центрі гриж живота, що розташований на території Києво-Могилянської академії, щороку консультують до 5 тис. хворих. Оперують  кожного п"ятого.

Світлана Никитюк, 58 років, приїхала з Вінниччини. Вдома жінку відмовлялися оперувати, посилаючись на її вік та можливі проблеми із серцем.

— Це вже моя 14 операція, — розповідає Світлана Іванівна. — Було два камінці, потім видалили нирку... Лікарі боялися оперувати грижу. Казали, що не знають, як воно піде. Про центр прочитала у газеті й одразу поїхала.

У жінки два роки була бокова грижа.

— Я вже геройка, сама ходжу. Сьогодні у мене шостий день після операції.

Лідії Шевченко, 58 років, теж лікували післяопераційну грижу.

— Медики кажуть, що у мене була велика, — жінка показує 50-сантиметровий повздовжній розріз на животі. — Два роки я з нею мучилася. Але сама винна, підняла важке. Тепер буду розумніша, сидітиму вдома, як ігуменя, і мух розганятиму.

Грижа ускладнювалася рубцями від інших операцій та зайвою вагою, пояснив лікар Олег Мамонов, 39 років. Під тиском черевна стінка потроху розривалася, тому й розріз виявися довгим.

— Я надірвалася, коли няньчила трирічного онука, — розповідає киянка Інна Ясюнас. Пенсіонерка хворіла півроку. — Крім мене, нема кому доньці допомогти, от і вийшло так.

Більшість хворих, які звертаються до центру мають післяопераційні грижі — людині вже робили розрізи на животі. Або пахвинні. Щоб вилікувати їх, хірурги роблять протезування.

— Грижа — це вип"ячування або вихід органу з ніші, де він розташований. Вона виникає, коли стає тоншою і проривається черевна стінка. У тонкому місці внутрішні органи, найчастіше кишечник, випадають під шкіру, — пояснює Петро Коломієць, 45 років, керівник медичної частини центру. — Залежно від місця прориву, грижі називають пахвинними, стегновими, пупковими, діафрагмальними або черевними.

Найбільша небезпека грижі — відмирання органів

Найбільша небезпека грижі — відмирання органів, що випнулися. Це може бути тонка чи товста кишка, сечовий міхур, складка черевини або яєчник. Тканини перетискаються, кровопостачання випуклої частинки погіршується, і з часом може початися відмирання.

Якщо грижа невелика, хірурги стягують сусідні тканини. При великому розриві роблять протезування поліпропіленовою сіткою. Українські лікарі її замовляють у американських фірм. Сітка виготовлена з матеріалів, яких не відштовхує організм. Вона тримає тканини. А також є каркасом для сполучної тканини, що потроху вростає у сітку.

— Залежно від величини грижі, робимо або лапароскопічну операцію — через маленький розріз вводять інструменти. Тоді хворий виписується на другий день, — каже Андрій Щербина, 43 роки, головний лікар центру. — А при великій грижі доводиться робити операцію. Пацієнт перебуває у стаціонарі тиждень.

Щербина радить не зволікати з лікуванням. Це ускладнює ситуацію. Грижа сама ніколи не заросте.

— Нещодавно оперував чоловіка, років 36, — розповідає Андрій Щербина. — Він мав 20-кілограмову грижу. Майже постійно лежав. Тому до грижі додалися зайва вага та проблеми із серцем.



Тканина може розірватися від кашлю

Серед причин виникнення грижі лікарі називають:

— травми або недуги, що викликають дефект тканин черевної стінки;

— надмірну вагу або виснаження організму;

— завелике фізичне навантаження;

— вагітність;

— хронічний кашель, приміром, у курця;

— часте чхання, як при алергії;

— запор або простатит — бо людина тужиться.




Як знайти


Центр гриж живота розташований на базі міської лікарні N15.

м. Київ, вул. Сковороди, 2. Будинок стоїть у дворі Києво-Могилянської академії. Тел.: (044) 468 23 29


Операції роблять в Інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

м. Київ, вул. Г. Севастополя, 30. Тел.: (044) 488 13 74

Які бувають грижі

Існує кілька видів гриж. Їх розрізняють залежно від місця виникнення.
Пахвинна — орган виходить із черевини через паховий канал. Це найслабше місце, тому такі грижі одні з найпоширеніших — 80%. Пахвинні грижі найчастіше виникають у чоловіків. Хворі жаліються на відчуття важкості у животі та появу здуття у паху. У лежачому положенні його не видно.
Стегнова — виходить із черевини на стегно, звідти до великих судин. Зокрема стегнової вени. Стегнові грижі займають 5–8% від усіх недуг. Через будову таза та пологи частіше виникають у жінок.
Пупкова грижа — теж частіше трапляється у жінок. Вона виникає, як дефект черевної стінки біля пупка. Серед причин розриву — вагітність, пологи та ожиріння. Хворі жаліються на біль та випинання шкіри.
Діафрагмальна — виникає на стику стравоходу і черевної порожнини або між грудною та черевною порожнинами. Розташовані завжди зліва, бо праву частину захищає печінка.

Зараз ви читаєте новину «У столичному Центрі гриж живота роблять понад 1000 операцій на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі