— Коли востаннє дотримувалася посту, схудла. Важила 45 кілограмів, тоді як нормальна моя вага — 53–54. Почалися проблеми з травленням, депресія, — розповідає 29-річна Анастасія Ільїна з Одеси. — Лікарі сказали, що це через тривале недоїдання. Мусила приймати антидепресанти, курс вітамінів.
— Щоб піст пішов на користь, харчуватися слід регулярно й різноманітно, — каже дієтолог 37-річна Ганна Мірошник із Харкова. — Якщо морити себе голодом і їсти раз на день, організм ослабне.
Різко змінювати раціон зі звичного на пісний не можна.
— Треба поступово зменшувати кількість їжі тваринного походження й збільшувати кількість рослинної, — продовжує. — Якщо за день з'їдаєте 200 грамів м'яса, половину слід замінити на багату білком рослинну їжу — квасолю, горох, нут, сочевицю.
Під час посту слід споживати 1600–2000 ккал на добу. Розділити їх на 5-6 прийомів. Це піде на користь травленню і втамує голод.
— Багатих на білок продуктів з'їдати щонайменше 600 грамів на день. Найкращі — каші із цільнозернових крупів і бобові. Особливо корисні квасоля, соя, вівсянка й гречка. Також гриби. Проте вживати їх часто не варто, важкі на шлунок.
Обов'язкова в пісному раціоні олія. Корисна лляна. Радять по 2-4 чайні ложки на день — заправляти салати або каші. Також по 30–60 г горіхів або насіння.
— Важливі овочі й фрукти, — каже Мірошник. — Перших треба з'їдати 400–500 грамів на день, других — 300–400.
Снідати варто кашами або мюслі. Вони багаті вуглеводами, дадуть енергію на день. На обід — овочевий суп і другу страву з крупами, бобовими чи макаронами із борошна твердих сортів. На вечерю — зелені листові овочі, капусту, мигдаль, сухофрукти.
Коментарі