понеділок, 02 березня 2020 05:36

У піст слід вживати лляну олію

— Коли востаннє дотримувалася посту, схудла. Важила 45 кілограмів, тоді як нормальна моя вага — 53–54. Почалися проблеми з травленням, депресія, — розповідає 29-річна Анастасія Ільїна з Одеси. — Лікарі сказали, що це через тривале недоїдання. Мусила приймати антидепресанти, курс вітамінів.

— Щоб піст пішов на користь, харчуватися слід регулярно й різноманітно, — каже дієтолог 37-річна Ганна Мірошник із Харкова. — Якщо морити себе голодом і їсти раз на день, організм ослабне.

Різко змінювати раціон зі звичного на пісний не можна.

— Треба поступово зменшувати кількість їжі тваринного походження й збільшувати кількість рослинної, — продовжує. — Якщо за день з'їдаєте 200 грамів м'яса, половину слід замінити на багату білком рослинну їжу — квасолю, горох, нут, сочевицю.

Під час посту слід споживати 1600–2000 ккал на добу. Розділити їх на 5-6 прийомів. Це піде на користь травленню і втамує голод.

— Багатих на білок продуктів з'їдати щонайменше 600 грамів на день. Найкращі — каші із цільнозернових крупів і бобові. Особливо корисні квасоля, соя, вівсянка й гречка. Також гриби. Проте вживати їх часто не варто, важкі на шлунок.

Обов'язкова в пісному раціоні олія. Корисна лляна. Радять по 2-4 чайні ложки на день — заправляти салати або каші. Також по 30–60 г горіхів або насіння.

— Важливі овочі й фрукти, — каже Мірошник. — Перших треба з'їдати 400–500 грамів на день, других — 300–400.

Снідати варто кашами або мюслі. Вони багаті вуглеводами, дадуть енергію на день. На обід — овочевий суп і другу страву з крупами, бобовими чи макаронами із борошна твердих сортів. На вечерю — зелені листові овочі, капусту, мигдаль, сухофрукти.

Зараз ви читаєте новину «У піст слід вживати лляну олію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі