четвер, 26 лютого 2009 19:52

У хворих на ігроманію забирають телефони

У хворих на ігроманію забирають телефони

У реабілітаційному центрі "Шанс-5" Вінницької психіатричної лікарні N2 лікують хворих на ігроманію. За два роки тут пройшли курс 92 пацієнти з різних областей і Києва. Вони мали патологічну схильність до гри на комп"ютері, автоматах, казино.

— Лікар навчає пацієнта контролювати себе, — розповідає директор центру, доктор медичних наук Анна Гунько, 51 рік. — Ми звільняємо хворого від ігрового гіпнозу. Він стає байдужим до азартних ігор і відновлює психологічний стан. Але потрібне хоча б невелике бажання людини одужати.

19-річного Руслана батьки привезли з Одеси. Він працює менеджером у магазині побутової техніки. Потай від батьків узяв позику в банку. За місяць програв на гральних автоматах $2,5 тис.

— Я вже другий тиждень тут, — каже хлопець у спортивному костюмі. У палаті він лежить сам. Фотографуватися відмовляється. — Батько зі старшим братом привезли мене сюди прямо із зали гральних автоматів. Я там і днював, і ночував. Зараз грати не тягне.

Психіатри кажуть, що коли ігроман виграє, сподівається на ще більші виграші. Коли програє, прогулює роботу, щоб відігратися. Часто бере гроші в борг. Після невдач перебуває у відчаї.

— Хворий часто руйнує сім"ю, втрачає друзів і роботу, може скоїти злочин, — пояснює Анна Гунько. — У безнадії гравець навіть думає про самогубство, може вживати алкоголь та наркотики.

За словами лікаря, ігроманію від наркоманії відрізняє лише те, що у крові та сечі немає продуктів розпаду наркотиків. Психічна й фізична залежність такі ж.

— Діти-ігромани більше спілкуються з комп"ютером, аніж з ровесниками, — констатує вона. — Наймолодшому пацієнтові було 13 років, а найстаршому — 57. Нічого дивного, бо навіть у продуктових магазинах 5–6-річні діти грають біля автоматів з м"якими іграшками.

У центрі лікували 30-річного таксиста. Він одружений, має двох дітей.

— Чоловік не курив і не вживав алкоголю. У нього мала народитися дитина й він вирішив заробити грошей таксистом. Зимою зайшов погрітися в зал гральних автоматів. Одразу виграв у декілька разів більше, аніж заробляв за нічне таксування. Згодом програв квартиру, кредит на 10 тисяч гривень, заробітну плату співробітників і жив у кабінеті. Його довго лікували.

Пацієнти у реабілітаційному центрі "Шанс-5" перебувають цілодобово. Мобільні телефони в них забирають, щоб ізолювати від друзів-ігроманів. Відвідувати хворих можуть лише ті, хто їх привіз на госпіталізацію.

Послуги в центрі платні, пацієнтів харчують. Ціна залежить від стадії хвороби.



Як знайти

Реабілітаційний центр "Шанс-5" розташований на 5-му кілометрі Барського шосе в медичному містечку на Вінниччині.

Тел. 8 (0432) 57 36 61, моб. 8 068 174 55 04.

Зараз ви читаєте новину «У хворих на ігроманію забирають телефони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі