понеділок, 28 січня 2008 15:48

У хребет ставлять рухомі імплантати

Івано-Франківська обласна клінічна лікарня відкрила вертебрологічне відділення, де лікують хвороби хребта. Цього року тамтешні лікарі вперше скористалися американською технологією зі встановлення рухомих імплантатів.

36-річний Микола Яцюк зі Стрия Львівської обл. торік навесні потрапив в автомобільну аварію. Його "жигулі" в"їхали у старий дуб, що "перерізав" машину навпіл. Микола ушкодив хребет, але вижив.

— Я не міг повертатися, ходити, лежати, постійно відчував різкі болі у спині. Лікарі сказали, що без операції не обійтися.

У шийному відділі хребта чоловікові поставили німецький рухомий імплантат. Конструкція коштує 1200 євро. Найдешевша обійдеться в 500.

— Після операції пролежав три дні, почав ходити. Зараз нормально рухаюся, роблю все по хазяйству. Хребет не турбує, — продовжує Яцюк.

— Люди рідко відважуються на операцію. Кажуть, дорого за таку малу залізяку стільки грошей віддавати. Та іноді для хребта іншого виходу немає, — пояснює 27-річний Володимир Федак, лікар-нейрохірург вертебрологічного відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні.

Різкі болі у спині виникають при переломах хребта, постійних фізичних перевантаженнях, від сидячої роботи та ожиріння. Хребці зміщуються, утворюються грижі, пухлини, міжхребцеві диски зношуються.

— Вправляння дисків народними цілителями — це нісенітниця. За це візьметься не кожен професійний хірург, бо дуже мініатюрна робота. Неправильний рух — і людина назавжди може залишитися інвалідом. При вправлянні диск може перерізати нерви спинного мозку, — розказує Федак.

У таких випадках вертебрологи радять негайну операцію зі встановленням рухомих чи напіврухомих імплантатів. Людині вмонтовують конструкції, що частково розвантажують хребет і не обмежують його рухомості.

В Івано-Франківській лікарні цього року вперше використали нову систему із рухомим імплантатом. Досі такі операції робили за кордоном та в Києві.

Зараз ви читаєте новину «У хребет ставлять рухомі імплантати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі