Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2011 04:00

У фігуристів на стопах виростають жировики

 

Лікар-тренер збірної з фігурного катання 38-річний Ярослав Миць каже, що спортсмени частіше за інших звертаються до лікарів.

— Є травми, які майже ніколи не трапляються у звичайних людей. Приміром, розсічення м'язів лезом ковзана. Або розтяжки пахових м'язів у гімнастів. Мені часто доводиться видаляти гігроми — жировики на стопах фігуристів. Вони змушені по кілька років носити одні й ті ж ковзани, щоб нога звикла. Через це ступні викривлюються, наростають жировики.

Найтравматичніші види спорту командні — футбол, регбі, хокей. Гравці часто ламають ноги, отримують забої. Боксери після кількох років тренувань отримують струси мозку. Це погіршує пам'ять, в людини знижується слух, дзвенить у вухах. На схилі літ може розвинутися хвороба Паркінсона. При цій недузі порушується координація рухів, тремтять руки. Ходити важко, хворий перестає тримати рівновагу.

Важкоатлети пошкоджують хребет, мають хворі колінні суглоби. 95% із них скаржаться на болі в попереку, в багатьох викривлений хребет. У професійних плавців болять м'язи спини. Волосся стає ламким через те, що носять гумові шапочки. Часто застуджуються, бо не до кінця висушують волосся після тренувань.

— Бич футболістів — захворювання колін, — додає Ярослав Линько, лікар футбольного клубу "Динамо". — Чимало кому в старості доводиться замінювати суглоби. По закінченні спортивної кар'єри важливо поступово зменшувати навантаження. Якщо різко покинути тренування, людина набирає вагу, починає боліти серце. Футболісту Володимирові Мунтяну я зробив кілька операцій на колінах. Він підтримує себе у гарній формі, тому почувається добре.

Зараз ви читаєте новину «У фігуристів на стопах виростають жировики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути