понеділок, 10 грудня 2007 16:16

У "Черчі" грязями лікують кістки та м"язи

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  62-річний Степан Савченко з Рівного на черченському курорті, що на Івано-Франківщині, приймає підводну витяжку. Рівнянин лікує грижу в поперековому відділі. Ця процедура допомагає також при ускладнених остеохондрозах
62-річний Степан Савченко з Рівного на черченському курорті, що на Івано-Франківщині, приймає підводну витяжку. Рівнянин лікує грижу в поперековому відділі. Ця процедура допомагає також при ускладнених остеохондрозах

У санаторії "Черче" на Івано-Франківщині грязями лікують складні випадки остеохондрозу, хвороби Бехтерєва, деформуючі артрози, захворювання центральної нервової системи, запальні процеси в жінок, безпліддя та хронічні простатити в чоловіків. Щороку сюди приїздить до двох тисяч осіб.

У 51-річної Лесі Лаврик із Надвірної, що на Івано-Франківщині, п"ять років тому почали відмовляти пальці ніг. Вона не могла стояти. Від сильних спазмів тіло перекривило. Жінка пересувалася лише на п"ятках, обпираючись на палицю.

— Лікарі не могли установити причину мого каліцтва. Знизували плечима й відправляли на курорти. Я об"їхала практично всю Україну. Де тільки не була. А в "Хмільнику" одна жінка підказала поїхати в село Черче Рогатинського району на Івано-Франківщині. Казала, що сама там часто лікується. І що там на ноги поставлять швидко, — розповідає Леся Лаврик.

У санаторії "Черче"в Лаврик діагностували деформуючий артроз лівої ступні. До санаторію вона купила путівку на 24 дні за 3168 грн. Лікування почалося із розроблення суглобів та лікувальної фізкультури. Також лікували електромагнітним полем, сірководневими ваннами та торф"яними грязями.

— За кілька днів я почала рухати пальцями. П"ять років вони були, як не мої, було відчуття, наче їх хтось залив цементом. Нині я ступаю на всю ступню, ходжу без палички, — радіє Леся Олегівна.

У санаторії кажуть, що Лесі Лаврик допомогли унікальні черченські грязі, що містять близько 90 складників. Ними обмащують тіло й обмотують простирадлом. Так грязі проникають крізь пори та подразнюють нервові закінчення шкіри та слизових оболонок. Це покращує кровообіг та обмін речовин, розсмоктуються інфільтрати, що утворилися через запальні процеси, минає біль.

— У нашому санаторії відпочиваючі отримують повний комплекс лікування, — каже головний лікар санаторію "Черче" Михайло Падучак, 50 років. Він пригадує випадок, коли жінка з Донбасу приїхала до "Черче" на милицях, ноги були покручені. Вона ледве пересувалася. А тепер із корпусу в корпус бігає, як молода.

Згадують у "Черчі" й 22-річну Олену зі Львова. Вона лікувалася цього літа. У неї був паралізований лівий бік. Не рухала ні руками, ні ногами, майже не розмовляла.

Олена не рухала ні руками, ні ногами, майже не розмовляла

— Дівчину почали лікувати: масажі, процедури у грязевих ваннах, витяжки, голкотерапія, — говорить заступник головного лікаря з медичної частини Любомир Бринецький, 52 роки. — Результат ми одержали за 18 днів, Олена почала рухати ногою.

Ще одна складова санаторного лікування — сірководневі ванни. Вміст сірководню на один літр води сягає 60 мл. Така ванна покращує обмін речовин у серцевому м"язі, розріджує кров. Зникають запальні процеси й відбувається відновлення організму.

Приїжджають до "Черча" і хворі на дитячий церебральний параліч. Для них відкрили реабілітаційний відділ. Підводний душ-масаж проводять у комплексі з підводним витяжінням хребта. Потім лікувальна фізкультура та масажі. Використовують у таких випадках і нетрадиційні методи лікування: рефлексотерапію та психотерапію. Для дітей із ДЦП у селі Черче будують школу та гуртожиток, де вони зможуть лікуватися, жити й не пропускати навчання.

Цього року санаторій працював лише до грудня. Наступного планують проводити лікування цілий рік.

Зараз ви читаєте новину «У "Черчі" грязями лікують кістки та м"язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі