понеділок, 27 серпня 2007 14:12

Тріснутий спинний диск не можна вправляти

 

52-річний лікар із Донецька Анатолій Злиднєв другий місяць лікує диски хребта. Проблеми зі спиною почалися у липні. Спочатку чоловік думав, що потягнув м"язи.

— У нас на роботі почався ремонт. Треба було перенести шафу з одного кабінету в інший, — пригадує Анатолій Миколайович. — Вона наполовину скляна і важка, тому несли її з колегою обережно. А поставили, певно, на нерівну поверхню. Відійшли пару кроків — а вона почала завалюватися.

Чоловік механічно підставив плече, щоб притримати шафу. Каже, в той момент думав тільки, щоб вона не загриміла.

— Спочатку поболювало плече, а під вечір відчув біль внизу спини. Подумав, що потягнув. Два тижні робив масажі та ходив до колеги по роботі на голки, він рефлексотерапевт.

Біль наче минувся. Анатолій Миколайович зробив кілька вправ на витягування. Їх радять терапевти, щоб м"язи відновилися. Однак ефект виявився зворотним.

Два тижні робив масажі

— Так заболіло, що мене аж зігнуло і повело вліво. Міг лежати або стояти. Ні зігнутися, ні присісти, навіть повернутися не міг. Вирішив зробити знімок спини.

Рентген показав, що у чоловіка проблеми з трьома дисками. Два вискочили, а третій вийшов наполовину й тріснув.

— Вправи на витяжку висунули той тріснутий диск ще сильніше. Там був набряк через пошкодження, а потім запалення ще посилилося.

Злиднєву прописали постійно лежати. Їсти можна лише стоячи. Щоб зняти біль і запалення, п"є таблетки та коле уколи.

— Коли думав, що потягнув спину, друзі радили звернутися до мануальщика, щоб вправив хребет. Добре, що не пішов, а то невідомо, що було б.

Лікарі пояснюють, що вправляти тріснутий диск не можна. Він розкришиться, й людина може стати інвалідом. У Донецьку мають такого пацієнта. Він до костоправа прийшов на милицях, а звідти його винесли. Уже третій місяць лежить у лікарні.

— Щоб диск швидше гоївся, п"ю таблетки з витяжкою хряща, — розповідає Анатолій Миколайович. — Пробував і народний рецепт: чотири свинячі просмалені коліна з хрящами відварити у воді чотири години. І з"їсти.

Чоловік з"їв лише два. Каже, забув, що треба додати багато спецій, аби не було запаху. Тепер на м"ясо дивитися не може, усе йому пахне тими ногами.

— Краще питиму таблетки, — усміхається. — Вони допомагають зарубцювати тріщину. Мучуся вже півтора місяця, ще два диск потихеньку заростатиме. Потім мануальний терапевт має вправити усі три диски. Лікар сказав, що відновлюся не раніше як  за півроку. Тоді пропишуть другий курс лікування — фізичні вправи для зміцнення м"язів спини.

Фізичні вправи затримують кальцій в організмі

Ортопеди кажуть, що диск міг тріснути не лише через удар. Після 50 років кістки починають тоншати. В організм надходить менше кальцію, ніж виводиться під час обмінних процесів. Тому необхідна кількість кальцію береться з кісток. Гостро ця проблема проявляється у жінок. Чоловіки більш витривалі, але до 70 років їхні кістки теж стають ламкими.
— Остеопороз, або ламкість кісток, виникає тому, що організм втрачає кальцій, — пояснює Євген Копил, 45 років, лікар-ортопед Центральної міської клінічної лікарні Києва. — Люди мало рухаються. Із жіночого організму активно вимивається кальцій після менопаузи. Тому починати кальцієву терапію їм варто з 45–50 років.
Медики радять вживати кальцій у таблетках — один грам на день, їсти більше молочних та морських продуктів, рибу, цитрусові, зелень та ходити до спортзалу.
— Фізичні навантаження роблять м"язи пружними. Крім того, організм отримує сигнал — треба бути міцним, — пояснює лікар. — Тоді нормалізуються і обмінні процеси. Про таку здатність організму дізналися від космонавтів. Вони у космос беруть із собою тренажери. Бо у невагомості начебто немає потреби мати міцні кістки. Тому організм, якщо його не тримати у формі, дозволяє собі віддавати кальцій.
Інститут зоології Національної академії наук України провів дослідження і з"ясував, що 40% літніх людей мають переломи кісток. Тим, хто не може ходити до спортзалу, медики радять записатися на масаж. Лікувальний курс треба проходити двічі на рік, а вдома для профілактики робити масаж кінцівок.

Зараз ви читаєте новину «Тріснутий спинний диск не можна вправляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі