понеділок, 17 грудня 2012 06:30

Третину епілептиків можна вилікувати завдяки операції

 

У цивілізованих країнах епілепсію лікують хірургічно. У США та Канаді операції призначають 40% хворим на цю недугу. В Україні можна допомогти принаймні 10-й частині пацієнтів, вважає Ігор Курилець, директор Міжнародного центру нейрохірургії.

— У половині випадків ми не знаємо причин виникнення епілепсії, — каже нейрохірург. — Решта хворіють через утворення в головному мозку — пухлини чи вади під час внутрішньоутробного розвитку. Спричиняти напади може й родима пляма на корі. Ці утворення можна видалити. Коли у людини раптово починаються епілептичні напади, потрібно думати не про медикаментозне лікування, а в першу чергу робити магніто-резонансну томографію.

Як проявляється епілепсія?

— Руки, ноги починають тремтіти, людина втрачає свідомість, падає. Нещодавно на консультацію прийшла 29-річна жінка. Шість років тому в неї почалися епілептичні напади, трапляються раз на місяць. Консультувалася у всіх "медичних світил". Епілептологи лікували медикаментами. Нещодавно хтось порадив зробити МРТ. Виявилося, що у неї пухлина в мозку. Шість років утрачено, потрібно робити невідкладну операцію.

Яка ситуація в регіонах, сільській місцевості?

— Місяць тому в лікарні в Кіровограді побачив 28-річного пацієнта з епілептичним нападом, і одразу спрямував його на МРТ. Хворіє 15 років, не може працювати. Сидів удома з мамою, яка його доглядала, бо в будь-який момент міг статися напад. На томографі в скроневій долі нечітко проглядалася пляма. Була підозра на пухлину або вроджену ваду. Я розповів родині. І вони зважилися на операцію. Під час візиту британських колег у нашу лікарню чоловіка прооперували. Результат буде за два роки, але зараз нападів немає.

Чому його не оперували раніше?

— Через помилку в діагнозі. Або якість знімка була недостатньо високою — на звичайному томографі не дуже видно. Єдиний в Україні апарат, що може діагностувати епілепсію, знаходиться поряд з нашим центром.

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, Лікарня Святого Луки,

тел.: 0(522) 36 60 01.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх),

тел.: 0(67) 89 10 000.

www.Neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Третину епілептиків можна вилікувати завдяки операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі