понеділок, 03 вересня 2007 13:52

Треба випивати два літри рідини в день

КІЛЬКА тижнів тому, на вихідних, 36-річна Марія Коваленко з Черкас їздила на дачу. Коли повернулася додому, відчула гострий біль у попереку. Подумала, що дається взнаки робота на городі. Ранком жінка ледве дійшла до лікарні. Марії діагностували сечокам"яну хворобу. Біль спровокував камінець, який почав "виходити". Так сталося, бо спекотного дня жінка пила багато води, а потім "тряслася" годину в автобусі.

— У лікарні сказали, що слід було викликати "швидку". Якби камінець "не вийшов", а застрягнув у сечоводі, був би важкий приступ.

Нині Марія ходить на обстеження. Можливо, лікуватиметься у стаціонарі. Жінка боїться, що доведеться робити операцію.

Сечокам"яна хвороба найбільше дає про себе знати у спеку.  Узимку з нирковими коліками "швидка" забирає 140–150 осіб. А з травня ця цифра зросла до 180, стверджують у Черкаській станції швидкої медичної допомоги.

У спеку камінець може почати утворюватися чи "виходити" з нирок. Причина першого — зневоднення організму, другого — споживання великої кількості води.

— У спеку організм втрачає воду. Це стає передумовою для утворення камінців у нирках і сечовому міхурі, — каже лікар-уролог Черкаської обласної лікарні Михайло Пустильник, 68 років.

Лікар додає, що сечокам"яна хвороба виникає через порушення обміну речовин, неправильне харчування та недостатнє вживання рідини, зловживання алкоголем.

— Якщо людина відчула нирковий біль, слід негайно звертатися до лікаря, — наголошує Михайло Іванович. — Його не можна ігнорувати та займатися самолікуванням.

Михайло Пустильник радить щодня випивати не менше ніж 2 л рідини. Це допоможе уникнути утворення камінців.

Зараз ви читаєте новину «Треба випивати два літри рідини в день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі