вівторок, 06 листопада 2018 06:11

"Треба, щоб дитина випрошувала їжу, а не хапала перекуси зі столу"

— Не знаю, що з сином робити. Схуд, апетиту немає. Вже й бралася глисти гонити, а результату нуль. Терапевти знизували плечима. Мовляв, він здоровий, — розповідає Світлана Никончук, 34 роки, з Умані Черкаської області.

– Аж третій знайшов причину, звинувативши мене. Виявилося, що перегодувала його. Точніше, змушувала їсти, коли не мав апетиту. Від цього печінка не встигала виробити жовч і виникав біль. На обстеженні цього не було видно.

Лікування препаратами хлопчику не призначали. Батьки повинні були змінити режим харчування.

– Годувати дитину слід не за режимом, а за апетитом. Тоді й живіт не болітиме. Треба, щоб дитина випрошувала їжу, а не хапала перекуси зі столу, – говорить столичний гастроентеролог 46-річний Олександр Тополюк. – Цей хлопчик не є винятком. За тиждень прийому до мене приводять із цими ж скаргами з десяток хворих. У них їжа повністю не перетравлюється, бо мають брак потрібних ферментів.

У дітей виникає важкість, нудота й болі в животі, які поступово стають хронічними. У старшому віці ця проблема погіршується через гастрит, виразку та стрес, який викликає збій у скороченні жовчного міхура й порушення відтоку рідини. Першими симптомами є біль у правому підребер'ї, гіркота в роті, відсутність апетиту та дратівливість. Після прийому солодкої, жирної їжі може виникати неприємна відрижка й нудота.

– Головний центр перетравлення їжі розташований у дванадцятипалій кишці. Доки вона пуста, печінка накопичує жовч у жовчному пухирі, а підшлункова – сік. У цих речовинах є ферменти, які допомагають перетравлювати їжу. Вони починають працювати, як тільки їжа надходить із кишечника у дванадцятипалу кишку. Якщо жовч з'являється раніше за їжу, людину починає нудити. Якщо пізніше, то їжа не перетравлюється і починає гнити. Людина відчуває здуття через накопичення газів. Тоді в жовчному застоюється жовч, звідти потрапляє в шлунок. Виникає біль і нудота.

Такий збій виникає через порушення рухової активності жовчного міхура. Він називається дискінезія – неправильний рух жовчі.

– Для покращення травлення не раджу пити ліки з ферментами. Що більше цих речовин приходить із таблеток, то менше їх виробляє підшлункова залоза. Тому прийом ферментативних препаратів не має стати звичкою.

Для діагностики роблять УЗД жовчного міхура і протоків двічі. Спочатку визначають розміри жовчного міхура на голодний шлунок. Потім пацієнт з'їдає 150 г жирної сметани і його оглядають ще раз. Така зміна об'єму органу дозволяє оцінити характер захворювання і його перебіг.

При лікуванні призначають психотропні препарати, спазмолітики для зняття гострого болю та дієту. Корисно їсти молочні продукти, яйця, відварені чи тушковані овочі, м'ясо та рибу, каші, зварені на воді. Тобто продукти, що стимулюють нормалізацію вироблення жовчі. Заборонені кава, чай, спеції та продукти, що сприяють підвищенню газоутворення. Корисна мінеральна вода.

– Тут є два правила – розділення порцій на два прийоми та зниження калорійності їжі. Страви мають бути не холодні й не гарячі. Це може викликати спазми.

Зараз ви читаєте новину «"Треба, щоб дитина випрошувала їжу, а не хапала перекуси зі столу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі