четвер, 10 квітня 2008 17:55

Томограф виявляє пухлини на ранніх стадіях

61-річному Петрові Яновському з Галича Івано-Франківщини 15 років дошкуляв головний біль.

— Я разів зо 20 проходив комп"ютерне обстеження, — розповідає Петро Васильович. — Робили мені рентген голови, ніхто нічого не бачив. Підозрювали мігрень і пухлину мозку. Я від 46 років чекав смерті.

Хворому порадили поїхати до Львова — перевіритися на магніто-резонансному томографі. За 20 хв. установили причину болю — патологію пазух носа.

— На комп"ютерному обстеженні носових клиновидних пазух не видно, — пояснює 48-річний Любомир Скальський з Івано-Франківської міської лікарні. — А на магніто-резанонсному томографі голову людини можна побачити до деталей.

За допомогою приладу обстежують головний та спинний мозок. Ця діагностика виявляє найменші порушення в нервовій тканині. Для найточнішої діагностики хворому внутрішньовенно вводять контрастну речовину. Тоді лікар добре бачить усі судини.

На магніто-резонансному томографі не проводять повного обстеження людини — сканують окремі ділянки тіла. Найчастіше діагностують людей, у яких підозрюють пухлини. Прилад може виявити рак на ранніх стадіях.

— Томограф не має рентгенівських променів, тому безпечний для людини. Він не зашкодить ані дітям, ані вагітним, — продовжує Скальський. Але на ньому не можна обстежувати людей із кардіостимуляторами в серці.

Петрові Яновському зробили операцію на носі. Видалили кісту. Чоловік каже, що головний біль його не турбує.

Магніто-резонансний томограф в Івано-Франківській міській клінічній лікарні N1 з"явився наприкінці березня цього року.

Діагностування хребта коштує 490 грн, голови та інших систем — 540 грн.

Зараз ви читаєте новину «Томограф виявляє пухлини на ранніх стадіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі