четвер, 17 січня 2008 15:54

Тимофію Шабалову видалили уражену частину мозку

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Павло Шабалов разом із сином Тимофієм у грудні 2007 року у столичному Інституті нейрохірургії. Хлопчика привезли, щоб обстежити після операції. У жовтні йому видалили частину скроневої долі, що провокувала епілептичні напади
Павло Шабалов разом із сином Тимофієм у грудні 2007 року у столичному Інституті нейрохірургії. Хлопчика привезли, щоб обстежити після операції. У жовтні йому видалили частину скроневої долі, що провокувала епілептичні напади

До столичного Інституту нейрохірургії ім. А. Ромоданова 5-річний киянин Тимофій Шабалов потрапив удруге в грудні 2007-го. За два місяці до цього, 24 жовтня, хворого на епілепсію хлопчика прооперували.

— Перший напад стався у вісім місяців, коли синові зробили щеплення від дифтерії, коклюшу та правця, — розповідає мама Наталія, 21 рік. Русява жінка тримає хлопчика на руках. — Спочатку напади виникали лише, коли він хворів. І температура трималася вище 37 градусів.

Батьки розповідають, що дитячий епілептолог пояснив: хлопчик мав схильність до недуги. Якби не щеплення, то щось інше спровокувало б її появу.

— У два роки Тимофій сильно перехворів. Три години температура трималася на 38. Відтоді напади почастішали, згодом їх стало до 300 на день, — продовжує Наталія. — Сина трусило. Він постійно лежав, навіть ковтати їжу не міг. Ніякі ліки не допомагали.

Хлопчик приймав ліки, що призначили у київському Центрі дитячої епілепсії. Це не допомагало, але медики не погоджувалися направити Тимофія на операцію. Радили батькам зачекати.

— На початку 2007-го у сина виявили кісту біля ураженої частини мозку, — додає батько Павло Шабалов, 26 років. — Епілептологи сказали, вона ніяк не впливає на хворобу. І відмовили нам у операції.

Тоді батьки самостійно звернулися до Інституту нейрохірургії ім. А. Ромоданова. У відділення функціональної нейрохірургії.

Почав розповідати віршики, що вивчив до двох років

— У хлопчика фармакорезистентна форма епілепсії — ліки на неї не діють, — пояснює Костянтин Костюк, 36 років, старший науковий співробітник відділення, лікар-нейрохірург. Він оперував Тимофія. — Щоб підтвердити діагноз, збирали консиліум лікарів. У дитини ж постійно були напади.

Тимофія прооперували. Складність полягала в тому, що уражені клітини, які провокували напади, були у серединних структурах мозку. Хлопчикові робили резекцію — вирізали частину скроневої долі.

— Два тижні у нас не було нападів, — каже мама Наталія. — Зараз буває один у два-три тижні, до 20 секунд. Або лише секунду сина судомить. Але найголовніше, що він ожив, почав розповідати віршики, що вивчив до двох років. Задає питання.

Удруге до інституту родина Шабалових прийшла, щоб дізнатися, як повністю зняти напади. Тепер їх причина у лівій скроневій півкулі.

— Це так зване дзеркальне вогнище, — пояснює Костянтин Романович. — Воно утворилося у лютому 2007-го, це видно з електроенцефалограм. Якби хлопчика прооперували позаторік, цього не було б. І відповідно нападів теж.

Нині Тимофія лікують медикаментозно. Чи треба хлопчику робити ще одну операцію та чи одужає він повністю, медики зможуть сказати через півроку.

— Зараз він приймає ліки, — продовжує Костюк. — Епілепсія — неоднозначна недуга, невідомо, як реагуватиме організм на них. За даними світової статистики, у 80 відсотків таких хворих результати позитивні — або напади стають рідкими, або повністю зникають. Однак точно прогнозувати у конкретному випадку ми зможемо лише у квітні.

Хворі клітини руйнують холодним азотом

У столичному Інституті нейрохірургії ім. А. Ромоданова за п"ять останніх років зробили 211 операцій епілептикам. Із них 106 — дітям.
Оперативне втручання призначають лише тим, у кого доведено, що навіть найновіші ліки не знімають нападів. Це мають підтвердити невропатологи та психіатри. Усі потрібні пацієнту знімки та аналізи роблять у інституті.
— Є два види операції — кріодеструкція та резекція, — пояснює Олег Лапоногов, завідувач відділення функціональної хірургії інституту. — За перший метод ми отримали Державну премію ще за радянських часів.
Кріодеструкція — це руйнування хворих тканин у глибині мозку холодом. Через спеціальний прилад кріотон по тонкій трубочці подають азот при температурі -180 градусів. Охолоджується лише кінчик голки, що торкається ураженої частини мозку. Максимальна площа захоплення — 1,5 см.
— Якщо ж ураження мозку більше — використовуємо резекцію, — каже Олег Олександрович. — Вирізаємо ушкоджену тканину — площею до шести сантиметрів.
Обидві операції безпечні для людини. Лікар пояснив, що уражені частини мозку своїх функцій уже не виконували. Їх частково перебирають на себе сусідні мозкові клітини.
— Напади мають зникнути одразу після операції, бо ми прибираємо епілептичне вогнище. А як швидко та наскільки відновиться людина, прогнозувати важко.

Зараз ви читаєте новину «Тимофію Шабалову видалили уражену частину мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі