четвер, 10 травня 2007 18:41

Світлані Гуменюк прооперували обидві ноги

Киянка Світлана Гуменюк, 61 рік, змолоду страждає на варикоз. Хвороба виникла, бо жінка багато часу проводила на ногах і носила високі підбори. "Вени в мене повилазили ще років у 25, — згадує Світлана Миколаївна. — Не звернула на них увагу. Спідницю носила довгу — було не видно".

Гуменюк працювала вчителькою, постійно була на ногах — не любила сидіти за столом. Також багато працювала на дачі, носила важкі відра, тягала мішки.

До лікарів звернулася торік, коли ноги геть посиніли. Почала швидко втомлювалася, не могла багато ходити й довго стояти. Ноги набрякали, до вечора ставали важкими, судомило.

— Коли лікар побачив мої ноги, сказав: "Як можна було виростити такі грона винограду", — розповідає жінка. — Вени справді аж звисали. Треба було терміново робити операцію.

За операцію заплатила 2,5 тис. грн. У запущеному стані дві ноги одночасно оперувати не можна — завелике навантаження на організм. Так роблять лише на ранніх стадіях.

— Мої ноги прооперували з різницею в місяць, — ділиться Гуменюк. — Щоб відновити нормальне кровопостачання, я робила фізпроцедури. Місяць бинтувала ноги.

Випуклу ділянку судини вирізають

Хірурги бідкаються, що більшість пацієнток приходять, коли хвороба вже в запущеному стані. Доки на ногах не виростуть "каштани", не хочуть лікуватися.

— Варикоз виникає, коли клапани на венах починають пропускати кров назад, — пояснює Юрій Шиленко, 41 рік, головний хірург Святошинського району міста Києва. — Тоді судини починають роздуватися. Через застій крові виникають тромби. Якщо вони потраплять у серце, людина може померти.

На хворій нозі випуклу ділянку судини вирізають. Така операція протипоказана сердечникам та літнім людям.

— Більшість наших хворих — люди до 50 років. Хоча і старших пацієнтів іноді оперуємо, — розповідає Юрій Олександрович. — Головне, щоб у пацієнта не було серцево-судинних, легеневих, неврологічних проблем, як інсульт наприклад. І вік дозволяв зробити наркоз.

Альтернативні методи: мазі, фізпроцедури, пігулки — дають тимчасовий ефект. На ранній стадії вони призупиняють недугу.

— Приміром, вагітним пропонують гольфи чи панчохи з лікувального трикотажу, — розповідає хірург. — У вагітних жінок варикоз виникає з іншої причини — через збільшення внутрішньо-черевного тиску, бо жінка виношує плід.

Зазвичай майбутнім матерям лікарі радять відкласти операцію. Хіба що збільшені вузли спричинили запалення вен. Тоді їх видаляють.

Вагітним прописують лікувальний трикотаж

Про варикозне розширення вен 23-річна киянка Ольга дізналася на шостому місяці вагітності. Ноги почали набрякати, боліли, з"явилося кілька синіх прожилок. Жінка звернулася до гінеколога.
— Лікарка відвела мене до хірурга, — розповідає Ольга. — Він оглянув і порадив панчохи з лікувального трикотажу. На бланку був телефон швейцарської фірми, яка їх продає.
На вигляд такі панчохи не відрізняються від звичайних. На дотик — значно цупкіші. Через щільність із ними є проблеми: Ольга не може самостійно їх зняти, просить чоловіка стягнути. І носить їх через день-два, бо довго сохнуть.
— Лікар рекомендував носити щодня, — розказує жінка. — Але й так біль і втома у ногах зникли.

Зараз ви читаєте новину «Світлані Гуменюк прооперували обидві ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі