понеділок, 19 березня 2007 15:40

Судоми спричиняє нестача кальцію

Киянка Наталія Короб, 39 років, щоночі прокидається від судом. Також у неї дуже терпнуть пальці.

— Студенткою я ходила на секцію легкої атлетики, — розказує вона. — Після посилених тренувань перед змаганнями ноги вночі іноді судомило. Тренер запевняв, що для спортсмена це нормально.

Спазми минулися, щойно Наталя повернулася до звичного життя. Однак за півроку почалися знову. Спершу не звертала уваги, бо постійно була на ногах. Жінка працює секретаркою в приватній фірмі. Принтер перенесли на другий поверх, тепер бігає туди по папери.

Піти до лікаря примусив чоловік. Бо за місяць-два може статися нервовий зрив, сказав він. Сон переривається, а після болісних спазмів довго не вдається заснути. Невропатолог районної поліклініки пояснив, що судоми можуть викликати міжхребцева грижа або пухлина мозку. Однак аналізи, рентген і магніто-резонансна томографія показали, що жінка здорова.

У 90 відсотках спазми зумовлені хворобами хребта

— У 90 відсотках випадків спазми зумовлені хворобами хребта — остеохондрозом, грижею, відкладенням солей, — пояснює 55-річний Павло Нікульніков, завідувач відділу хірургії судин Інституту хірургії та трансплантології. — Вони можуть виникати й унаслідок дефіциту мікроелементів в організмі, запалення судин ніг або тромбофлебіту. Пухлина мозку викликає такі симптоми дуже рідко.

Лікар радить уважніше придивитися до супутніх симптомів. Якщо є набряки, розширені вени — проблема з судинами. Треба звернутися до судинного хірурга.

— Швидше за все, в Наталії порушений баланс кальцію, — каже 45-річний Євген Копил, лікар-ортопед Центральної міської клінічної лікарні Києва. — Бо саме цей елемент відповідає за скорочення м"язів. Через нестачу кальцію вони працюють із перебоями, скорочуються, але не можуть розслабитися. Причина дефіциту — неправильне харчування або проблеми з травленням. У таких випадках мікроелементи та вітаміни погано засвоюються. Для точного з"ясування треба робити розширений аналіз крові, а для перевірки шлунково-кишкового тракту звернутися до гастроентеролога. Варто проконсультуватися і в ендокринолога. Хвороби щитовидки або цукровий діабет іноді теж супроводжуються судомами м"язів.




Мазь готують власноруч

Народне лікування — змащувати ступні лимонним соком два тижні. Одягати шкарпетки або взуватися можна, щойно рідина висохне. Так само використовують мазь із чистотілу, гірчичну олію.

Мазь можна приготувати власноруч: змішати порошок сухої трави чистотілу та вазелін у пропорції 1:1.

Спазми м"язів знімає масаж

Судома може паралізувати один або й кілька м"язів. Щоб зняти її, ортопеди радять:
— розтерти вражений м"яз;
— масажувати западину під коліном;
— рвучко рухати п"яткою вгору-вниз;
— поперемінно накладати холодний і гарячий компреси.

Зараз ви читаєте новину «Судоми спричиняє нестача кальцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі