понеділок, 12 серпня 2013 05:00

Школярка шість років не знімала корсет

 

2 серпня в клініці Міжнародний центр нейрохірургії випрямили хребет 14-річній Наталці з Томашпільського району Вінницької області. Він був вигнутий літерою "S". Хребет укріпили металевою конструкцією із гвинтів та пластин. Операція тривала 6 год.

— Помітили, що Наталка має викривлення у 7 років, — розповідає мати дівчинки 38-річна Жанна Петрівна. — Збирали її до школи, пішли на базар, почали міряти форму. Дивлюся, а одна лопаточка вверх іде. Я їй кажу: опусти плече. А вона: "Мамо, я нічого не роблю". Вдома розділи, дивимось, а хребет перекошений. Тоді викривлення було невелике, 19 градусів.

Шість років дівчинка носила ортопедичні корсети. Вони коштують від 500 до 1,5 тис. грн. Робила масаж та гімнастику, але хребет викривлявся далі.

— Тільки годину на добу була без корсета. Встигала лише помитися. Спала, ходила в корсеті. Пролежні були, синяки. Як тільки звикне, вже з нього виросла. Починає новий носити, плаче. Їсти не могла, бо стискав її всю. Така була худюща. Останній зробили, а вона його вдягти не могла.

Після цього родина відмовилась від корсетів. Сколіоз почав швидко прогресувати.

— Викривлення було 70, а тут за півроку стало 80 градусів. Хребет тиснув їй на всі органи. Казала, що все пече всередині. Приходила зі школи й до вечора лежала. Наш ортопед відмовляв нас від операції. Казав: їх роблять тільки за кордоном, і вони дуже дорогі. Але Наталка плакала, просила. Дізналися, що в Києві їх роблять у клініці Міжнародний центр нейрохірургії. Тут нас одразу поклали на операцію.

Дівчині поставили 24 титанових імпланти, які випрямили та зафіксували хребет. 3 серпня Наталка лежить у палаті на ліжку. Слухає музику в навушниках. Кучеряве волосся розкидане по подушці. Щогодини піднімається й ходить по палаті. Поруч чергує медсестра. Зріст дівчинки збільшився на 8 см. Мати не приховує радості.

— Операції найкраще робити у віці від 10 до 15 років, коли хребет ще не закостенів, — розповідає Ігор Курілець, директор клініки Міжнародний центр нейрохірургії. — Від кута викривлення та прогресування залежить лікувальна тактика. Коли викривлення понад 40 градусів, і за рік зростає зростає як на 10 градусів — це однозначно операція. Вперше за новітньою методикою ми зробили таку 2006 року. Відтоді виконали тисячі. Ні корсет, ні гіпс після неї не потрібен. Пацієнт виписується на 10-й день. І живе звичайним життям.

 

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

 

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх), тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «Школярка шість років не знімала корсет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі