понеділок, 16 липня 2007 14:40

Сергій Юнак знепритомнів через спеку і втратив слух

Автор: фото: Євгенія ЗЛИДНЄВА
  Сергій та Ірина Юнаки з Херсона навесні приїздили до столичного Міського центру з проблем слуху та мовлення ”Суваг”. Чоловікові налаштовували вживлений у вухо імплантат
Сергій та Ірина Юнаки з Херсона навесні приїздили до столичного Міського центру з проблем слуху та мовлення ”Суваг”. Чоловікові налаштовували вживлений у вухо імплантат

Спекотної погоди в будь-якої людини може запаморочитися голова. Від перегрівання виникає слабкість і прискорене серцебиття. Лікарі радять одягати панамки, пити багато рідини й носити валідол.

Два роки тому херсонець Сергій Юнак, 33 роки, отримав травму голови. Він вийшов з машини і за хвилину впав на асфальт — знепритомнів через літню спеку.

Сергій, кремезний чоловік у джинсовій куртці, сидить поруч з дружиною, 32-річною Іриною. Вона розповідає, що Сергій розрізняє лише її голос. Чоловік схвально киває.

— У лікарні діагностували струс мозку, — каже Ірина. — Три тижні він пролежав у стаціонарі. Зробили знімки, але медики не помітили тріщини черепа за лівим вухом.

Сергій скаржився на головний біль, почав гірше чути. У нього трималася підвищена температура. Невропатолог сказав, що це прояви менінгіту (запалення кори головного мозку), який розвинувся після удару. За рік чоловік перестав чути. Щоб відновити слух, цієї весни у столичному Інституті отоларингології йому вживили у вухо пристрій, який доносить звуки до слухового нерва.

— Лікарі прогнозували, що розуміти мову він почне за два місяці, а через півроку — розмовлятиме по телефону, — розповідає Ірина Юнак. — Поки що прогрес лише з першим. Уже спілкуємося без папірців.

Запаморочення, прискорене серцебиття, нудота та біль у голові — перші ознаки сонячного удару, кажуть невропатологи. Від нього вбереже панамка та тінь. Кардіологи радять хворим на серцеві недуги обов"язково носити корвалол та валідол.

— У спеку судини головного мозку різко стискаються. Кров тече повільніше, й пацієнтові стає зле, людина непритомніє, — пояснює Тарас Чабан, 41 рік, кардіолог Київської міської лікарні N1. — Особливо такі спазми небезпечні для гіпертоніків. Через стрибки тиску їхні судини розтягнуті й не можуть швидко відновити нормальний рух крові.

Кардіолог каже, влітку людям з такими проблемами краще відпочивати в сухому кліматі. У вологому стрибки тиску більш відчутні.

Відпочинок біля водойм теж рятує від спеки. Але довго сидіти у воді не радять отоларингологи.

Три літри води можуть ударити по нирках

— Багато людей звертаються до нас саме після відпочинку на морі, — розповідає Володимир Коробенко, 57 років, завідувач лорвідділення міської лікарні N1. — Чим довше людина сидить у воді, тим довше мокнуть вуха. Якщо до цього додається вітер чи протяг — запалення неминуче.

Найкраще у спеку, кажуть дієтологи, пити зелений чай, воду з лимоном та квас. Солодкі напої не варто купувати, бо барвники можуть підвищити тиск.

— Кількість води, яку людина має випивати за день, залежить від температури повітря, — пояснює дієтолог Світлана Фус. — До 20 градусів — треба випивати півтора-два літри рідини, вище — два-два з половиною, а від 30 градусів — до трьох літрів. Але пити треба обережно. Бо якщо людина природно мало потіє, то три літри води можуть ударити по нирках.

Зважати на харчування влітку радять інфекціоністи та гастроентерологи. Лікарі наводять статистику — у спеку кількість кишкових захворювань зростає вдвічі.

— Їжу слід проварювати, а овочі та фрукти добре мити, — пояснює Євдокія Вакуленко, завідуюча гастроентерологічним відділенням Київської обласної лікарні. — Купуючи городину чи садовину, перепитуйте, чи не обробляли їх отрутохімікатами. Кишкової інфекції такі продукти не викличуть, зате погано впливають на печінку та підшлункову.

Євгенія ЗЛИДНЄВА

Зараз ви читаєте новину «Сергій Юнак знепритомнів через спеку і втратив слух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі