четвер, 26 червня 2008 18:25

Сердечникам радять їхати до найближчого санаторію

 

Універсальними для оздоровлення в Україні є Крим, Львівська та Закарпатська області. Тут лікують шлунково-кишкові та нервові недуги, хвороби опорно-рухового апарату.

На море радять їхати людям із слабким імунітетом. А ще родинам, що планують народжувати дитину.

— Головне не сонце, а вода й повітря, — каже Федір Костик, акушер-гінеколог столичного пологового будинку N7. — У них багато мінералів, тому організм отримає загальне оздоровлення. Однак відпочивати треба три тижні. Бо за два лише минеться акліматизація.

Інфекціоністи теж відзначають позитивний вплив морського повітря. Радять його і лори.

— Біля моря не всюди чисто, але на Арабатській стрілці та в Євпаторії ще можна оздоровитися, — розповідає Ігор Горішній, 45 років, із Національної медичної академії післядипломної освіти. — Легеневим хворим варто з"їздити в ялівцевий гай до Судака.

Кияни 30-річна Ірина та Олександр Демчук, 32 роки, аби не хворіти взимку, щороку їздять на Чорне море.

— На жаль, більше десяти днів не вириваємося, але дихаємо активно, — говорить Ірина. — Останні три роки я почуваюся значно краще і взимку не беру лікарняних.

Однак кримський відпочинок корисний не всім. Хворим на серцево-судинні недуги радять помірний клімат.

— Сердечникам не можна ходити на фізіотерапевтичні процедури: масажі, ванни, бо вони викликають перепади тиску, — пояснює 42-річний Тарас Чабан, кардіолог Київської міської лікарні N1. — Перед тим, як їхати, проконсультуйтеся в лікаря. Треба нормалізувати тиск і тоді вибирати санаторій. Бажано той, що близько. Інакше путівка просто пропаде. Замість відпочинку отримаєте загострення.

Трускавець прирівнюють до Карлових Варів

Спека шкідлива й людям із хворими нирками. Олексій, 45 років, із Білої Церкви їздить лікувати нефрит до Трускавця.

— Свіже повітря, водичка, масаж і подалі від стресів, — ділиться рецептом чоловік. — За лікувальними властивостями Трускавець прирівнюють до чеських Карлових Варів, і це правда.

Для хворих із недугами нирок та шлунково-кишкового тракту підійде також Миргород на Полтавщині, Моршин у Львівській області й закарпатські санаторії. Основне лікування — мінеральними водами.

— Лише у Прикарпатті більше ста мінеральних джерел, — каже 67-річний Олександр Коломієць, лікар ЗАТ "Укрпрофоздоровниці". — Воду, залежно від складу, температури та часу прийому, назначають при недугах органів травлення та сечовидільної системи. А для лікування дерматологічних, серцево-судинних хвороб, нервової та опорно-рухової системи прописують ванни, купання в басейнах, душ.

Ортопеди своїм пацієнтам радять грязі. Однак попереджають: їхати на оздоровлення  при загостренні недуги не можна. Якщо піднялася температура чи болять кістки, краще відкласти подорож.

— Хороші родонові ванни на Вінниччині у "Хмільнику", сірко-водневі — у санаторії "Синяк" на Закарпатті. А для грязелікування краще їхати на південь України, на лимани та ближче до моря, — радить Євген Копил, 45 років, лікар-ортопед Центральної міської лікарні столиці. — Таке лікування помічне  при остеохондрозі, недугах суглобів та після травм.

Вибираючи санаторій, подбайте про транспорт. Людям із хворими суглобами та варикозом не можна подорожувати автобусом. А сердечникам і гіпертонікам лікарі радять відмовитися від екскурсій морським транспортом.

Вода "Нафтуся" лікує печінку

Трускавець — один із найбільших у країні бальнеоцентрів, тут лікують водою і грязями. Лише мінеральних вод застосовують майже десять видів.
"Нафтусю" прописують для лікування печінки, виведення піску та камінців із жовчних проток, укріплення імунної системи. Вода очищує організм від радіонуклідів і шлаків.
"Марію" і "Софію" вживають при недугах шлунково-кишкового тракту.
"Броніславу" прописують для полоскання горла і носоглотки при лікуванні дихальних шляхів.
"Юзя" містить гліцеринові частки. Вони роблять шкіру еластичною.

Євгенія ГОНТАР

Зараз ви читаєте новину «Сердечникам радять їхати до найближчого санаторію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі