понеділок, 12 червня 2017 05:55

Серце Вікторії Загоруйко оперували через ногу

Автор: Катерина Романчук
  Ольга Капланова з села Нова Збур’ївка Голопристанського району ­Херсонщини зі своєю підопічною 7-річною Вікторією Загоруйко після операції на серці
Ольга Капланова з села Нова Збур’ївка Голопристанського району ­Херсонщини зі своєю підопічною 7-річною Вікторією Загоруйко після операції на серці

— У Віки серце ніколи не боліло. Про ваду дізналися, коли потрапили в лікарню із запаленням легенів. Почули якісь шуми. У Херсоні на огляді діагностували вроджену ваду серця, — каже 49-річна Ольга Капланова з села Нова Збур'ївка Голопристанського району Херсонщини. Вона стала опікуном для 7-річної Вікторії Загоруйко та її трьох братів.

Батьки дітей, Віктор і Світлана, зловживали спиртним. Одного дня пішли з дому і не повернулися. Зараз їх обох позбавили батьківських прав.

— Коли всиновлювала дітей, про хворобу нічого не знала. А вже як підняли папери, то Віка справді стояла на обліку по ваді серця.

Оклюдер коштує близько 90 тис. грн. Це прилад, що закриває отвір у серці. Гроші на нього зібрав благодійний фонд.

— Вада серця не болить. Та якщо її не лікувати, орган із часом перевантажується, збільшується. Порушується серце­биття, зростає тиск у легеневій артерії, — говорить дитячий кардіолог столичного Інституту серця 33-річна Тетяна Білик. — Після народження отвір у серці дитини має закритися. А у Віки залишився відкритий.

У клініці операцію вирішили зробити через стегнову артерію. Так дитина швидше одужає, бо крововтрата буде менша. У судину завели прилад із міні-камерою. Довели до місця вади й поставили оклюдер. Процес контролювали на моніторі. Серце не зупиняли, дівчинка дихала сама.

— Пристрій нагадує парасольку. Розкри­ваючись, він затискає отвір.

Операція тривала годину. Того ж дня дитину перевели з реанімації в палату. На третій день виписали додому.

Найближчі три ­місяці Віка має пити аспірин, щоб оклюдер швидше прижився. У цей період їй треба утримуватися від фізичних навантажень. Через півроку потрібно пройти огляд в Інституті серця. Дівчина не буде відрізнятися від здорових людей, зможе виносити та народити дитину.

7 із 1000 немовлят мають вроджені вади серця. Такі дані наводить ВООЗ. До 30% із них помирають протягом першого року життя, час­тіше на першому місяці. У шкільному віці вроджені хвороби серця діагностують у чотирьох із 1000 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Серце Вікторії Загоруйко оперували через ногу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі