понеділок, 15 жовтня 2007 17:32

Щеплення від грипу літнім людям радять робити у грудні

Автор: фото: REUTERS/Bogdan Cristel
  У румунському селі Шкарлатешти, що за 200 кілометрів на північ від Бухареста, проводять щеплення дітей проти штаму грипу H5. Обов’язкову вакцинацію дітей проти пташиного грипу у країні запровадили після масової загибелі свійських птахів 2005 року
У румунському селі Шкарлатешти, що за 200 кілометрів на північ від Бухареста, проводять щеплення дітей проти штаму грипу H5. Обов’язкову вакцинацію дітей проти пташиного грипу у країні запровадили після масової загибелі свійських птахів 2005 року

Родина киян Андрюшенків п"є лимонно-часникову настоянку з жовтня по лютий, щоб уберегтися від грипу. Рецепт знайшли в газеті три роки тому.

— Раніше ми пили вітаміни цілу зиму, — розповідає Антон Андрюшенко, 50 років. — Але все одно застуджувалися. А як почали вживати часникову настоянку, навіть не кашляємо. Цей засіб дешевший за ліки.

Для настоянки дві головки часнику й два лимони натирають на терку. Суміш кладуть у банку та заливають 1 л остудженої кип"яченої води.

— Даю настоятися добу, — пояснює чоловік. — Уживаємо по столовій ложці зранку натщесерце. Перед тим збовтую, але черпаю лише воду. Запаху не бійтеся. Лимон його перебиває.

Лікарі розглядають часникотерапію лише як допоміжний засіб.

— Мені пацієнти розповідали, що в аптеці продаються краплі часнику, — розповідає Ігор Деревянкін, 40 років, директор програми вакцинопрофілактики Американського медичного центру, що на столичній Лук"янівці. — Можна зубчик часнику порізати на шматочки й ковтати, запиваючи водою. Так запаху не буде. Але для вироблення імунітету до вірусу грипу цього мало. Єдиний вихід — щеплення. До речі, наш персонал уже пройшов вакцинацію.

Цього року, за даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, очікують три штами грипу: А "Вісконсин", В "Малайзія" та А "острови Соломона". Перший тип агресивний, поширюється швидко. Тому вакцини проти нього змінюють щороку. Тип "В" більш стійкий, характеризується ускладненнями. Вакцини проти цього різновиду грипу міняють кожні три–п"ять років.

— Щоб спрогнозувати штам вірусу на наступний рік та виготовити вакцину, треба шість місяців, — пояснює литовець Арвідас Амброзаїтіс, 59 років, професор-інфекціоніст Вільнюського університету. До України він приїхав на конференцію гепатологів. — У березні прогнозують, який штам прийде до північної півкулі Землі з південної.

Професор радить своїм пацієнтам щороку робити щеплення в жовтні–листопаді. Імунітету від попередньої вакцини вистачає на рік-два.

— Людям віком понад 65 років краще щепитися у грудні, ближче до епідемії, — каже Амброзаїтіс. — Бо в них імунітет не такий сильний, як у молоді.

Якщо зробити щеплення, то не буде ускладнень після грипу. Тоді людина легше переноситиме й застуди.

— Ускладнення можуть бути дуже тяжкими — пневмонія, отит, загострення хронічних хвороб, навіть менінгоенцефаліт, — продовжує Ігор Деревянкін. — Особливо висока смертність серед літніх людей.

Цього року можна обирати французьку "Ваксігрип", голландську "Інфлувак" або швейцарську адьювантну вакцини. Бельгійську "Флюарикс" в Україну не постачають. Її масово закупили для Європи та США.

— Адьювантна вакцина новий для нас продукт, — каже Деревянкін. — Вона створена для пацієнтів, які мають алергії, дітей і літніх людей. Ми вже використовували її торік і жодного негативного відгуку не маємо.

Щоб не помилитися із цьогорічною вакциною, лікарі радять звернути увагу на маркування на упаковці. Там має бути зазначено: "для 2007–2008 року". Вартість щеплення у столичних лікарнях — 80–115 грн. У ціну входять огляд, ін"єкція, повторний огляд за день після щеплення і лікування в разі ускладнень.





Афлубін знижує ризик у 15 разів

Для профілактики застуди і грипу лікарі радять вживати афлубін (гомеопатичні пігулки) або ремантадин. Ці протизапальні засоби мають ще й дезінтоксикаційну властивість,  знижують жар і посилюють імунітет.

— Діти, які вживають афлубін, хворіють на грип у 2–15 разів менше, — каже Наталія Журкова, 30 років, представник фірми "Бітнер". — Для профілактики лікарі радять пити по дві таблетки щодня, а при контакті з хворим — три рази на добу.

Вакцинацію проводять після операції

Щорічне щеплення дозволяють не всім.
— Жінок не можна вакцинувати на початку вагітності, — пояснює Ігор Деревянкін. — Виняток роблять, якщо загроза епідемії грипу припадає на восьмий–дев"ятий місяць. Рішення приймає гінеколог залежно від самопочуття жінки та перебігу вагітності.
Люди з протипоказаннями до інших щеплень і алергіки мають робити вакцинацію після консультації з лікарем.
— Пацієнтам після операції щеплення роблять не раніше як за місяць. Стільки часу триває відновлення імунітету.
На 1% пацієнтів вакцина взагалі не діє.

Зараз ви читаєте новину «Щеплення від грипу літнім людям радять робити у грудні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі