понеділок, 25 червня 2007 15:31

Шампанське стимулює грудне молоко

Киянка Ірина Шутко, 30 років, годувала доньку грудним молоком півтора року. Щоб воно не пропадало, пила багато рідини, а для жирності їла бутерброди із сиром, горіхи, в чай додавала згущене молоко.

— Одного разу в мене пропало молоко. Перед тим у нас були гості, — пригадує Іра. — Ми жили в однокімнатній квартирі, я сіла в куточку погодувати доньку. Може, хто недобрим оком глянув. Через три години сіла годувати — молока нема. Тоді згадала пораду — випити стакан шампанського без газу. За кілька хвилин молоко почало прибувати.

Пораду дала лікарка, з якою разом лежали у пологовому відділенні: Ірина була на збереженні, а жінка вже мала народжувати.

— Вона попередила, що першу порцію молока треба зцідити. У ній може бути ще трохи бульбашок, і в дитини болітиме животик.

Щоб уникнути проблем із лактацією, акушери-гінекологи радять мамам зціджувати молоко. Навіть якщо здається, що малюк усе випив. Пустота стимулює молочну залозу виробляти нову порцію молока.

— Зціджування стимулює лактацію і береже маму від маститу, — пояснює Володимир Хомяк, 26 років, акушер-гінеколог столичного пологового будинку N7. — Запалення молочної залози виникає, коли молоко застоюється. А кормити після маститу мама вже не зможе.

Спортсменки радять молодим мамам віджиматися. Вправи стимулюють кровообіг та роботу молочної залози. А народна медицина пропонує підтримувати лактацію настоянкою горіхів на молоці (чищені засипають у термос і заливають на добу гарячим молоком) або запареним у молоці кмином (1 ч.л. кмину на стакан гарячого молока, настояти 40 хв.). Настоянки п"ють протягом дня.

Зараз ви читаєте новину «Шампанське стимулює грудне молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі