пʼятниця, 01 квітня 2011 04:15

Різке схуднення призводить до безпліддя

Автор: фото з сайта www.u-mama.ru
  Якщо жінка хоче вагітніти, але відмовляється від тривалого лікування, їй стимулюють овуляцію. Це допомагає за умови, що в неї прохідні маткові труби
Якщо жінка хоче вагітніти, але відмовляється від тривалого лікування, їй стимулюють овуляцію. Це допомагає за умови, що в неї прохідні маткові труби

Киянка 31-річна Галина Степницька 10 років не може завагітніти. Через це розлучилася із чоловіком.

— Коли вийшла заміж, спершу пила таблетки від зачаття. Через рік вирішила народити дитину, але не вийшло. Родичі заспокоювали, що в нашому роду всі жінки вагітніли лише після п'яти років шлюбу. Я прожила із чоловіком вісім.

Через невдалі спроби народити Галина почала сильно нервувати, розповніла. Гінеколог призначила їй гормональне лікування. Припустила, причина безпліддя в порушенні овуляції. Галина здала аналіз кров на гормони. На 14-й і 21-й день циклу зробила ультразвукове обстеження, щоб визначити, як формується фолікул. Відхилень не виявили.

Акушер-гінеколог із центру репродукції в Івано-Франківську 32-річна Ірина Барашкова каже, основними причинами безпліддя є гормональні збої та спайки маткових труб. Також жінки не вагітніють через порушення імунітету та вроджені аномалії матки.

— Гормональне безпліддя — це коли не відбувається овуляція. В яєчнику не виробляються фолікули з яйцеклітинами. Або вони не лопають, перетворюються на кісти. Тоді лікують гормональними препаратами або видаляють кісти через маленькі надрізи на животі. Якщо жінка хоче вагітніти, але відмовляється від тривалого лікування, їй стимулюють овуляцію. Це допомагає за умови, що чоловік здатен мати дітей і в неї прохідні труби.

Гормональний збій можуть спровокувати хвороби щитовидної залози, травми, нервове напруження, куріння, ожиріння. Дозрівання яйцеклітин припиняється, коли жінка різко худне.

— Через інфекції жіночі органи змінюють будову. Деякі пацієнтки роками ходять із хронічним запаленням і не знають про нього. Наприклад, хламідії люблять маскуватися. Через них та інші інфекції труби стають непрохідними, у них утворюються спайки. Хронічне запалення яєчників може викликати гонорея, трихомоніаз. У жінки в животі щось болить, але вона не звертає на те уваги. До запалення також призводять операції в черевній порожнині або переохолодження.

Гінеколог каже, при запальних процесах ворсинки у трубах сплутуються. Тому сперматозоїди не можуть вільно проходити до яйцеклітини. Вхід у трубу також перекривають спайки. Їх видаляють під час операції і розплутують труби. Вагітніти дозволяють через два місяці після операції. Не радять зволікати, бо зрощення відновлюються.

— Якщо жінка хоче вагітніти і все в нормі, гінекологи призначають введення сперми. Сім'я вводиться через катетер крізь шийку матки. Це роблять у сприятливий день всередині циклу. Метод дієвий тоді, коли слизова оболонка піхви не пропускає сперматозоїдів. Буває, що імунітет визнає їх чужорідними.

Безпліддя також можуть спричинити вузлики міом і поліпи. Вони утворюються всередині матки через гормональний збій чи запалення. Матка також буває неправильної будови: двурога, роз'єднана, подвійна, зрощена всередині.

— Після абортів всередині матки утворюються злуки. Вони так само, як поліпи, створюють ефект спіралі. Не пропускають сперматозоїди до яйцеклітини.

Зараз ви читаєте новину «Різке схуднення призводить до безпліддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі