четвер, 06 липня 2006 18:49

Рак молочної залози можна вилікувати

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок після 50 років. Зрідка зустрічається у 20- та 30-річних. Щороку на цю недугу захворює 16 тисяч українок.

Хворі на рак молочної залози лікуються у трьох відділеннях Інституту онкології АМНУ (на вул. Ломоносова). Ніна, чорнява жіночка за тридцять, приїхала з Полтавщини. Вдома на неї чекають 8-річна донечка і чоловік.

— У мене була друга стадія раку, — розповідає жінка, сидячи на лікарняному ліжку, — нещодавно видалили пухлину.

Каже, коли повернеться додому, розповість доньці про рак молочної залози. Попередить: треба берегти груди від ударів, через які може виникнути хвороба.

Таких свідомих пацієнтів мало. Лікарі бідкаються, бо зазвичай жінки приходять у такому стані, коли пухлина вже розпадається і кривавить.

— Жінки з патологіями молочної залози бояться звертатися до лікаря, — каже Іван Смолянка, 45 років, керівник відділу пухлин молочної залози Інституту. — Приходять, коли пухлина вже виросла. Аж за голову хапаєшся, коли вони показують груди.

95% жінок, що звернулися до лікарів на ранній стадії раку (І–ІІ), виживають. При ІІІ — лише 50%, а з ІV — до 15–20%. Та й затрати на лікування зростають учетверо.

— Пацієнтки мають два страхи — видалення грудей та облисіння, — ділиться Іван Смолянка. — Але вони неправдиві.

При незначному розмірі пухлини (до 3 см) та без метастазів роблять органозберігаючу операцію (видаляють пухлину, не вирізаючи грудь). Або реконструкцію із власних жирових тканин чи імплантату.

Пацієнтки мають два страхи — видалення грудей та облисіння

— Ми вже зробили 200 реконструкцій, — розповідає Олександр Литвиненко, 49 років, завідувач відділу загальної онкології та реконструктивної хірургії молочної залози. — Найкраще робити це одномоментно: видаляють пухлину і зразу заповнюють пустоту жировою тканиною пацієнтки з живота чи спини.

Цей спосіб ідеальний: якщо людина поправляється, рівномірно повніють обидві груді. А з імплантатом буде дисбаланс.

— Не варто боятися й облисіння, воно тимчасове, — пояснює Варвара Рогацька, завідувачка мамологічного відділення Інституту. — Волосся відростає, іноді навіть стає густішим, темніє, в"ється, як після завивки.

— Переконати пацієнток у доцільності лікування допомагає позитивний досвід колишніх хворих, — долучається до розмови Олена Ліщишина, 45 років, науковий співробітник Інституту та експерт проекту ТАСІS. — Жінки після спеціального курсу живуть по 10–20 років.

У картотеці Інституту є 80-річні бабусі, які вчасно пролікувалися двадцять років тому. Дотримувалися лікарських рекомендацій: не курити, не пити, не їсти тваринних жирів і не перепрацьовувати. Вони щасливо живуть донині.

— Я сама пройшла через цю недугу і розумію, що думають онкохворі, — каже Лариса Лопата, 51 рік, голова всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів "Разом проти раку". — Вони відштовхують допомогу психологів чи лікарів, мовляв, ті не знають, що це таке. З часом агресія минає і жінки розуміють, що рак — це не вирок. Починають цікавитися лікуванням, повертаються до життя.





Як обстежитися вдома


Самообстеження лікарі називають найдостовірнішим індикатором зародження хвороби.

— Жінка найкраще знає свої молочні залози, — говорить Іван Смолянка з Інституту онкології АМНУ. — Якщо вона побачила якісь зміни форми чи кольору, втягнення соска — одразу треба йти на огляд.

Обдивлятися себе треба щомісяця, через два-три дні після закінчення менструації. Роздягніться і станьте перед дзеркалом — закладіть обидві руки за голову і перевірте, чи немає деформації, вузлів, заглиблень. Ляжте на спину, закладіть одну руку за голову і коловими рухами (від краю до соска) пройдіть молочну залозу. Помацайте, чи немає гульок. Уникайте грубого прощупування або захоплення великої ділянки залози.

Молочна залоза складається з 15–20 фрагментів, розташованих у формі суцвіття. Їх називаються частками. Кожна частка наповнена цибулинами, які виробляють молоко. По протоках молоко потрапляє до соска в центрі темної області шкіри — білясоскового кружка. Простір між частками і протоками заповнений жировим прошарком.

Мамографія — рентгенівське дослідження молочних залоз, яке проводиться на спеціальному апараті, призначеному лише для обстеження молочних залоз, — мамографі. Жінка кладе грудь на підставку, зверху її притискають спеціальною лапкою. І роблять знімки кожної залози у двох положеннях.

1 — лапка, якою притискають грудь

2 — бокс, через який проходять рентгенівські промені, щоб сканувати залозу

3 — грудь

4 — пластина, на яку кладуть грудь для мамографії. Під нею лежить касета, куди проектується зображення 


Куди звернутися по допомогу


— "Жіночий клуб" — жінки, що пройшли через хворобу, збираються другого і четвертого понеділка місяця у центрі "Кінор" (вул. Пушкінська, 10б).

— Отримати інформацію про рак молочної залози можна на безкоштовній гарячій лінії "Ейвон проти раку молочної залози" — 8 800 505 09 00.

Зараз ви читаєте новину «Рак молочної залози можна вилікувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі