понеділок, 14 липня 2008 15:14

Рак крові лікують пігулками

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Євген Кривицький після одужання планує повернутися на роботу. За фахом він інженер-судноводій
Євген Кривицький після одужання планує повернутися на роботу. За фахом він інженер-судноводій

Киянин Євген Кривицький, 35 років, має другу групу інвалідності. Чоловік хворіє на хронічний мієлоїдний лейкоз — рак крові. Через мутацію клітини кісткового мозку не можуть нормально виробляти кров.

— Про недугу дізнався у квітні 2007-го. Аналіз крові показав, що рівень лейкоцитів дуже високий, — розповідає Євген. — Я спочатку не повірив. Думав, помилка, бо нормально почувався. Але повторний аналіз у столичному Інституті трансфузіології та трансплантології був такий самий.

Кривицькому — інженерові-судноводієві — довелося звільнитися з роботи.

— Спочатку лікувався препаратом хіміотерапії з назвою гідреа, — каже він. — Він діє лише на лейкоцити. Трохи недобре почувався, була слабкість. А як дізнався про ефективніший — глівек, почав просити лікарів виписати його. Але медики про нього не знали.

Глівек діє на хромосомному рівні, де мутація спричинює рак. У лютому чоловік потрапив до групи хворих, що безкоштовно отримують препарат. Це спільний проект Міністерства охорони здоров"я та швейцарської фірми-виробника пігулок "Новартіс".

— Зараз почуваюся краще, і кров за аналізами в мене, як у здорової людини, — усміхається Євген. — Гідеа давав ускладнення на печінку й селезінку, вона в мене вдвічі збільшилася. Але про результати говорити рано. Лише через півроку лікування медики готові оцінити мій стан.

Лікар-отоларинголог Віктор Писаренко вже майже одужав. Каже, що почувається, як до хвороби. Про недугу дізнався 2005-го.

— На відпочинку помітив синці. Як приїхали додому, вони не зникли, а почали розростатися, з"явилася слабкість, — розповідає чорнявий повнуватий чоловік. — Думав, серце, але кардіограма була нормальною. Аналіз крові показав онкологію.

Синці не зникли, а почали розростатися

Віктору радили опромінення, пересадку кісткового мозку. Доки зважувався, колеги з Франції розповіли про глівек. Через півтора року, щойно в Україні з"явилася експериментальна група, почав лікуватися пігулками.

— Приймати препарат треба щодня після їжі. Із часом симптоми відступають, — каже Писаренко. — Зараз я знову радію життю.

Головний гематолог Міністерства охорони здоров"я Станіслав Видиборець каже, що важливо якнайраніше почати лікування. Згідно зі статистикою, в Україні 2500 хворих на рак крові.

— Недуга прогресує дуже швидко. У хронічну фазу переходить за сім-десять  місяців, далі криз, — пояснює Станіслав Володимирович. — Перевага глівеку, що він діє лише на хвору клітину, а не на весь організм. Дев"яносто відсотків хворих, що приймають пігулки, не мають проявів недуги.

Альтернатива таблеткам — хіміотерапія або пересадка кісткового мозку. Однак операція потребує тривалої підготовки й донора, якого важко знайти. Також є ризик відторгнення імплантованого кісткового мозку.

Хворі на рак крові кажуть, що недоліки є й у глівеку. Одні від нього набирають вагу, інші впадають у депресію. Найбільше бояться звикання. Переказують, що в Ізраїлі живе жінка, яка приймала ліки тринадцять років, і він їй уже не допомагає.

Зараз ви читаєте новину «Рак крові лікують пігулками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі