понеділок, 11 лютого 2019 07:56

Рахіт лікують прогулянками

Автор: WWW.NOVOETV.KZ
  Вітамін Д виробляється в організмі під дією ультрафіолетових променів. Тому слід щодня гуляти на вулиці, особливо взимку
Вітамін Д виробляється в організмі під дією ультрафіолетових променів. Тому слід щодня гуляти на вулиці, особливо взимку

— Рахітом настрахав нас педіатр на плановому огляді, коли дочці Міланці було три місяці. Мовляв, нерівномірно лиса голова і пітні стопи — ознаки цієї хвороби. Порадив давати для профілактики краплі вітаміну D, — говорить киянка Єлизавета Прохно, 32 роки. — Але від них по щоках поліз діатез. Думаю, там якась хімія, якщо у дитини така реакція.

— Призначення вітаміну D посилює споживання кальцію. Зниження його рівня в крові загострює алергічні реакції. Тому такий прояв, — пояснює Тетяна Коломієць, 48 років, педіатр з міста Шостка Сумської області. — Дівчинці замість крапель слід забезпечити прогулянки на сонці. Особливо взимку, коли діти мало бувають надворі.

Рахіт — захворювання, що виникає при нестачі вітаміну D у перший рік життя дитини, коли малюк активно росте. Особливо небезпечний для дівчаток. Після його перенесення звужуються кістки тазу. Коли виросте, важко народжуватиме.

— Дитина на штучному вигодовуванні має більше шансів захворіти на рахіт. Натомість з материнським молоком — отримує всі необхідні речовини, в тому числі й вітаміни.

Симптомами рахіту є занепокоєння, тривожний неглибокий сон, полохливість. Свербіж. Підвищена пітливість. У дитини випинає лобова кістка та скочується волосся.

При підозрі на рахіт призначають рентген та аналіз крові на вміст вітаміну D. Підбирають потрібну дозу ліків.

— Тут без лікаря не обійтися. Передозування вітаміну для дитини небезпечніше, ніж його нестача. Може викликати сильну блювоту, пронос, порушення сечовиділення та підвищення тиску.

Вітамін D виробляється в організмі під дією ультрафіолетових променів. Тому для профілактики хвороби слід щоденно гуляти на вулиці не менш як півгодини.

Зараз ви читаєте новину «Рахіт лікують прогулянками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі