понеділок, 21 вересня 2020 07:41

"П'ята прогнила аж до кістки"

Автор: VOLYNKA.RU
  Виразка з гнійним виділенням. Рану треба очищувати, щоб інфекція не пішла вглиб
Виразка з гнійним виділенням. Рану треба очищувати, щоб інфекція не пішла вглиб

— Дід зліг від хвороби Альцгеймера та цукрового діабету. Від постільного режиму у нього на нозі та сідницях утворилися глибокі пролежні. Провокували нестерпні болі, — каже 42-річна Світлана Чичановська з селища Мирне Мелітопольського району Запорізької області.

— П'ята прогнила аж до кістки, — продовжує. — Навколо шкіра була синьо-червоного кольору. Лікар сказав обробляти рани хлоргексидином, навколо них — бетадином. Він знезаражує. У кінці змащувала маззю левомеколь.

Повторювала ці маніпуляції по кілька разів на день. Якщо на рані утворювалася кірка, обережно зривала її й знов оброб­ляла.

— Лікар сказав, що жодні мазі та ліки не будуть ефективні, якщо хворого не перевертати кожні 2–3 години. Також порадив купити антипролежневий матрац. Наш коштував майже тисячу гривень. Вмикався у розетку й нагадував повітряно-бульбашкову плівку, яка періодично надувалася та спускала. Завдяки йому в діда не утворювалися нові пролежні. Лікувала лише старі. За рік загоїлися. Щоправда, п'ята виглядала так, ніби половину зрізали ножем.

Пролежні найчастіше виникають у пацієнтів із постійним або тривалим постільним режимом. З'являються у місцях, які перебувають у тимчасовому або постійному здавленні в людей, які схильні до порушень кровообігу й обміну речовин у тканинах. Це особи похилого віку, хворі на діабет, з атеросклеротичним ураженням судин, порушеннями гормонального фону, набряками, підвищеною вологістю шкіри та браком вітамінів. Утворюються переважно на потилиці, лопатках, крижах, п'ятах, бічній поверхні тазостегнових суглобів, скронях і вухах.

— Різниця у тиску між тканинами ззовні та всередині капілярів призводить до порушення живлення тканин. Із часом — до їх відмирання й утворення виразок. Ті тривалий час не загоюються. У цих місцях також швидко розвивається бактеріальна інфекція, що значно погіршує стан, — розповідає 39-річний Андрій Барковський, столичний хірург.

На ділянці здавленої шкіри спочатку з'являються набряк, біль і збліднення, що змінюються тривалим почервонінням, іноді з синюшним відтінком, що не зникають після припинення здавлення. Згодом лущиться шкіра, утворюються виразки. З часом вони стають глибшими, а рани можуть доходити до м'язів і кісток. Виразки можуть бути з сухою кіркою або як гнійна рана з виділеннями.

— Якщо є гній, бажано його видаляти, щоб інфекція не пішла в глибину м'яких тканин або до суглоба. Бо нерідко пролежні виникають саме поряд із ними. Також обов'язково використовувати спеціальні протипролежневі допоміжні засоби — подушки чи матраци. Якщо людина фінансово не спроможна їх придбати, може підійти напівнадутий звичайний плавальний матрац або круг. Також можна змайструвати матрац із бавовняної чи льняної тканини й наповнити просом. Воно не розбухає при намоканні та дозволяє шкірі залишатися сухою.

Важливо стежити за чистотою тіла пацієнта. Використовувати антибактеріальне рідке мило та м'яку губку з натуральних матеріалів. Мити хворого слід обережно, бо уражені ділянки легко травмувати.

— Якщо є виразки, не застосовуйте спиртових розчинів, мазей та засобів, які перешкоджають вільному відтоку виділень із ран. Наприклад, мазь Вишневського та іхтіолову. При ознаках нагноєння варто накласти спеціальну стерильну пов'язку з антибактеріальним неприлипаючим шаром, що забезпечує безболісне зняття. Стежте, щоб не було занадто щільного бинтування, бо це погіршує загоєння. Але як тільки є можливість, одразу звертайтеся до медиків, не займайтеся самолікуванням, — каже Андрій Барковський.

Аби уникнути утворення пролежнів, у ділянках ризику можна застосовувати косметичні засоби, які покращують кровообіг і сприяють загоєнню — мазі з обліпихою, алое, камфорою, з вітамінами А, Е, В5. Шкіру в цих місцях не можна терти. Варто робити масаж усього тіла зі зволожувальним кремом. У ділянках ризику не масажувати ближче 5 см від кісткового виступу.

— Раціон лежачих хворих має обов'язково бути збалансований, враховувати протипоказання супутніх хвороб. Їжа повинна містити білки, вітаміни А, В, С, Е, В2, мікроелементи, мінімальну кількість жирів і швидких вуглеводів.

Зараз ви читаєте новину «"П'ята прогнила аж до кістки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі