понеділок, 05 серпня 2019 05:30

При невеликому викривленні хребта корсет не потрібен

 

— Як показують дослідження, невеликі викривлення хребта спостерігають у 30 дітей із тисячі, — розповідає Ігор Ігоревич Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — І тільки в одного з 30 хворих дітей сколіоз буде прогресувати. На жаль, необізнаністю людей користуються недобросовісні масажисти та виробники корсетів. Вони призначають непотрібне лікування, коли дитині часто необхідна лише консультація спеціаліста.

— Звернулася до нас нещодавно 17-річна дівчина із Хмельницького, — продовжує Курілець. — У неї сколіоз п'ятнадцять градусів, невеликий. Ризик прогресування майже нуль. Але їй був призначений корсет. І замість того, щоб жити повноцінним життям підлітка, вона два роки двадцять дві години на день його носила. Це велика помилка — таке лікування.

Якщо в дитини виявляють невелике викривлення, потрібно зробити рентген хребта і звернутися до спеціаліста, який спрогнозує ризик прогресування сколіозу.

— Є певні ознаки, якими послуговуються у всьому світі. Ми дивимося на вік дитини, на її ріст, на форму викривлення. Існують також ознаки, пов'язані зі статевим дозріванням — початок місячних, оволосіння під пахвами та ріст молочних залоз. У дівчат, коли закінчується статеве дозрівання, тоді й перестає рости хребет. Починається його окостеніння. Через три роки після початку місячних у більшості випадків сколіоз перестає прогресувати.

Корсет не може зменшити викривлення хребта.

— Важливо розуміти, коли призначати корсет. Немає сенсу його носити, якщо у дівчини вже кілька років йдуть місячні. Корсет використовують, тільки коли відбувається активний ріст дитини. Він не вирівнює хребет, лише сповільнює викривлення.

Коли кут при сколіозі сягає 40 градусів, у всьому цивілізованому світі пропонують операцію. Хребет вирівнюють титановими імплантатами — металевою конструкцією. В такому випадку викривлення можна зменшити майже до нуля градусів.

Консультації у Міжнародному центрі нейрохірургії проводять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх.

Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78,

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.

Тел. 0(67) 891 00 00,

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел. 0(99) 309 20 21.

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року

Зараз ви читаєте новину «При невеликому викривленні хребта корсет не потрібен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі