понеділок, 27 серпня 2018 06:50

При алергії на амброзію не їдять хліб і макарони

Автор: www.otvet.imgsmail.ru
  Амброзія — отруйний бур’ян і сильний алерген. Цвіте з початку серпня до кінця жовтня
Амброзія — отруйний бур’ян і сильний алерген. Цвіте з початку серпня до кінця жовтня

— Обстежував 71-річну жінку. Мала алергію на амброзію 20 років і не знала про це. Як починався серпень, сльозилися очі й була задуха. Зверталася до терапевтів, але вони призначали сиропи від кашлю, — розповідає столичний пульмоног Євген Симонець, 40 років. — Два тижні тому прийшла до мене. Алергію запідозрила сама, бо загострення було щороку в один час.

Жінці призначили алергоскринінг (обстеження на тип алергії. — ГПУ). Роблять таке дослідження в приватних лабораторіях.

— Без призначення лікаря скринінг краще не проходити, щоб не витрачати даремно грошей. Є побутові, харчові, інгаляційні алергени. Лікар має визначити, що саме потрібно шукати. Коштує процедура 1,5–2 тисячі гривень. Здають кров із вени на різні маркери алергенів. Так визначили, що наша пацієнтка реагує на пилок амброзії.

Оскільки жінка 20 років не лікувалася, мала хронічний алергічний бронхіт. Симонець спочатку призначив двотижневий курс інгаляцій медикаментами, які розширюють бронхи. Потім необхідно три місяці приймати препарат із протиалергічною, протинабряковою і антиспазматичною дією.

Амброзія — отруйний бур'ян і сильний алерген. Найефективніший метод боротьби з нею — виривати з корінням і спалювати. Цвіте рослина з початку серпня до кінця жовтня. Вітер розносить її пилок на 4 км. Викликає у людей нежить, почервоніння очей і задишку.

— У хворих набрякає слизова оболонка носа й дихальних шляхів. Бронхи від спазмів звужуються. Людина починає задихатися. Хто наперед знає про свою алергію, на час цвітіння амброзії переїжджає на море чи в гості до друзів.

Алергію на цю рослину можна сплутати з багатьма іншими.

— В алергоскринінг потрібно обов'язково включити маркер перехресної реакції. Він дозволяє виявити більше алергенів. Наприклад, при алергії на цвітіння берези у хворого також є реакція на вільху та ліщину. Такій людині під час загострення заборонено їсти яблука, груші, ківі, ліщину та кісточкові ягоди. Аналіз на амброзію за наявності маркера перехресної реакції показує алергію на колоскові трави. Тоді заборонено вживати хлібобулочні вироби, в тому числі макарони.

У час цвітіння рослини, коли з'являються перші прояви недуги, Симонець радить приймати антигістамінні препарати.

Вони бувають короткого терміну прийому для усування симптомів, і тривалого — для лікування. Також існує вакцина проти алергії. Тоді в організм вводять малу дозу алергену.

— Дітей від алергії лікують так само, як дорослих. Головне, приймати препарати відповідно до віку. Часто таких дітей направляю ще й на огляд до психолога. Бо важливим є не тільки алерген. Дитина може чогось злякатися і від цього починає задихатися.

Зараз ви читаєте новину «При алергії на амброзію не їдять хліб і макарони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі