понеділок, 09 грудня 2019 06:00

Поперекову грижу видаляють 20 хвилин

 

— Не всі грижі треба оперувати, — говорить Михайло Вальчук, лікар із Міжнародного центру нейрохірургії. — Більшість із них усихають. Якщо грижа м'яка, як губка — з часом може розсмоктатися. Якщо тверда — затискає нерв і спричиняє біль. Такі потрібно видаляти.

Найбільше навантаження йде на нижній відділ хребта. 90% гриж виникають між першим і п'ятим хребцями. При сидінні хребет навантажується вчетверо більше. Ходьба його розвантажує.

— Хребцеві диски — це амортизатори, вони також зношуються. Коли стають жорсткі, капсула навколо них не витримує і в якомусь місці з'являється грижа. Це наче на автомобільній шині вилазить ґуля.

Біль спричиняють лише грижі, що мають контакт із нервом.

— Бувають таких розмірів — перетискають усі нерви, що йдуть донизу. Виникає біль у тазовому дні, промежині, іноді порушуються функції тазових органів. Якщо грижа більше ніж 5 міліметрів, це показник для хірургічного втручання. Тоді пояснюємо пацієнту всі небезпеки й він приймає рішення.

Під час операції вирізають грижу і нервові структури навколо неї.

— Іноді вичищаємо диск, аби попередити можливість рецидиву хвороби, — додає Михайло Вальчук. — Такі операції тривають від 20 хвилин до години. Перший час людині не можна сідати й ходити більше 5–10 хвилин за раз. Пацієнти відновлюються за півтора місяця після операції.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою. Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх.

Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.

Тел. 0(67) 891 00 00

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел. 0(99) 309 20 21

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року

Зараз ви читаєте новину «Поперекову грижу видаляють 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі