четвер, 03 липня 2008 19:21

Подушка з сіном заспокоює нерви

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Біля ліжок відпочивальників туристичного комплексу ”Гуцулія” в селі Поляниця на Івано-Франківщині господиня Надія Малишак залишає ткану торбинку з різнотрав’ям. Трава, зібрана в горах, забезпечує спокійний сон
Біля ліжок відпочивальників туристичного комплексу ”Гуцулія” в селі Поляниця на Івано-Франківщині господиня Надія Малишак залишає ткану торбинку з різнотрав’ям. Трава, зібрана в горах, забезпечує спокійний сон

У 30-річної Вікторії Череди з Івано-Франківська сильні головні болі минулися за кілька днів. Жінка спала на подушці, набитій сіном.

— У мене були вічні мігрені, — розказує Вікторія. — Упродовж семи років голова так часом боліла, що очей відкрити не могла. Пила сильні препарати, чоловік на курорти возив. Робили мені там і масажі спеціальні, але все даремно.

На новорічні свята Череда відпочивала в Буковелі, в селі Поляниця Надвірнянського району Івано-Франківщини. Господиня відпочинкової бази дала жінці трав"яний матрац і подушку з сіном.

— Я думала, що Новий рік у мене буде як катастрофа, сама не святкуватиму і чоловікові не вдасться через мене. Та мені на другий день уже стало ліпше, а ще через один болі голови взагалі пройшли, — тішиться Вікторія. — Тепер удома тільки на траві й сплю, голова більше не турбує.

На Івано-Франківщині здавна сухими травами лікують нервові стреси, головні болі та безсоння.

У домі Малишаків траву збирають улітку. Не косять, рвуть руками.

— На травах ми знаємося, і якось уже інтуїтивно відчуваємо, що в чому допомагає, — говорить 45-річна Надія Малишак із туристичного комплексу "Гуцулія" в Поляниці. — Найчастіше в подушки зашиваємо череду, ромашку, мелісу, конюшину і чебрець. У горах у нас цього багато.

Траву для подушки рвуть руками

Запах сушеної меліси покращує обмін речовин. Чебрець заспокоює організм і розслаблює. Ромашка знімає пульсуючий біль голови. Полин концентрує увагу і покращує пам"ять, а конюшина знімає втому і знесилення.

Матрац із сушеної трави діє ще і як масажер. Тіло на ньому розслаблюється, покращуються кровообіг та обмін речовин.

Малишаки сіно в подушках і матрацах міняють двічі на місяць. Трава стирається, пил може викликати алергічні реакції.

— Крім того, що полежати на траві, дуже корисно ще і прийняти ванну, — веде далі Надія. — Ми радимо купель у "молодилі". Це дубова ванна, туди я кидаю мішечки з травами і заливаю окропом. Коли ванна настоїться, людина в ній має посидіти не менше півгодини і обов"язково на свіжому повітрі.

Купель у трав"яній ванні дає омолоджувальний ефект. Хвощ, полин, гірська арніка й ромашка відновлюють клітини організму, очищують пори, заспокоюють почервоніння, гоять запальні процеси.

Така купель у "Гуцулії" коштує $100.

— Трави дуже корисні, нам про це мало відомо, предки знали набагато більше, — додає Андрій Малишак. — Я зараз намагаюся відродити рецепти.

За одним зі стародавніх рецептів Андрій Малишак готує наливку з "золотого кореня" — родіоли рожевої. Він росте лише на Чорногорі. Якщо його використовувати правильно, це найкращі ліки від імпотенції. Корінь родіоли рожевої покращує пам"ять, слух і увагу. Також усуває стресові реакції, посилює життєвий тонус. Ним можна натиратися при радикулітах.

Андрій у розрахунку 1 до 100 г заливає корінь гуцульською самогонкою, додає меду і залишає настоятися. За кілька місяців наливку можна вживати. На запах вона нагадує трояндовий настій, має лимонний смак.

При циститах допомагає ванна з сіна

— Народна медицина інколи дає більший ефект, ніж традиційна, — говорить приватний лікар клініки "Здоров"я" в Івано-Франківську Неля Фонарчук, 45 років. — Людям, у яких алергія на антибіотики, я приписую лікування травами. Від циститу найкраще допомагає ванна з сушеної трави.
Лікар радить запарити у відрі листя польового хвоща, перцевої м"яти, кукурудзяного волосся і журавлини. Додати звичайного сіна. Для ванни беруть траву, зібрану подалі від дороги.
Краї відра треба обгорнути м"якою тканиною і сісти на нього, оголившись. Ноги обов"язково закутати теплою ковдрою. Процедура повинна тривати не менше 20 хв. Опісля на кілька годин треба лягти в ліжко. Болі, печіння і часте сечовипускання мають припинитися.

Зараз ви читаєте новину «Подушка з сіном заспокоює нерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі