понеділок, 30 березня 2020 06:01

Плоскостопість виявляють у п'ять років

— Щоранку син жалівся, що важко йти у садочок. Увечері такого не відчував. Пішли по лікарях. Одні виявили плоскостопість, інші заспокоюють, що дитина розходиться. Буцімто він мало спортом зай­мається і ступня не готова до навантажень, — розповідає Оксана­­ ­Луцак, 32 роки, із міста Володимирець Рівненської області.

— Стопа псується від ходіння рівною поверхнею. Корисно ступати по дрібних камінцях чи на пальчиках. Частіше дітей роззувайте, — говорить Костянтин Дядечко, 37 років, столичний ортопед.

Стопа має підтримувати правильну поставу хребта, пружинити завдяки зв'язкам. А коли вона сплоскується, баланс порушується і втомлюються ноги.

— Розпізнати хворобу можна після п'яти років, коли стопа вже сформована. На виправлення ситуації є ще п'ять років. Далі нога вже не піддається корекції.

Для діагностики захворювання варто зробити відбиток стопи на аркуші. Ногу змащують олією або кремом. Потрібно стати на папір так, щоб вага тіла розподілялася рівномірно. Обвести ступню олівцем. Якщо відбиток має рівну зовнішню і вигнуту дугою внутрішню поверхню з вирізом, то все добре. Відсутність виїмки вказує на деформацію. Дитині з плоскостопістю призначають взуття із жорстким задником та невеликим каблучком.

— Не купуйте взуття більшого розміру, — каже Дядечко. — Стопа "плаватиме" в ньому. Також слід брати нове — притоптані черевики від старшої дитини зіпсують здорову стопу.

Зараз ви читаєте новину «Плоскостопість виявляють у п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі