вівторок, 28 лютого 2017 05:05

Пізній токсикоз може вбити вагітну й дитину

Автор: ФОТО З САЙТА www.ivona.bigmir.net
  Для пізнього токсикозу характерна постійна й сильна нудота. У вагітної набрякають ноги, руки та живіт
Для пізнього токсикозу характерна постійна й сильна нудота. У вагітної набрякають ноги, руки та живіт

— Так запустила себе під час вагітності, що ледь не померла. Другу половину провела в лікарні, — каже 30-річна киянка Марина Круть. — За вагітність набрала 25 кілограмів. Мати зі свекрухою "пакували" їжею з двох боків. Страшно нудило. Тіло почало розпирати так, що не могла туфлі взути. Три місяці лежала на збереженні. До пологів мучалася.

— Пізній токсикоз для вагітних небезпечний. Він посідає третє місце серед причин материнської смертності, — каже 49-річна Людмила Хомінець, гінеколог Малинської районної лікарні на Житомирщині. — Це ускладнення, яке проявляється наприкінці вагітності. Називається гестоз. Для нього характерна не тільки постійна й сильна нудота, а й набряк тіла.

Найчастіше буває при першій вагітності, у жінок, що мають зайву вагу або старших 35 років. Група ризику — хворі на цукровий діабет, нирки, щитоподібну залозу або серце.

— Жінка сама провокує появу гестозу. Якщо входить до групи ризику і ще й набирає за вагітність 20 кілограмів. У неї підвищується тиск. Тіло набрякає і виникає спазм в очах, мозку, нирках і серці. Так зменшується кількість крові, яка циркулює організмом. Від цього пошкоджуються внутрішні стінки судин і на них утворюються тріщини.

При недузі першими опухають ноги. Далі — руки й живіт. Це добре видно, коли гінеколог прикладає трубку, щоб почути серцебиття дитини, і в жінки на животі залишається слід. Потім набрякає обличчя. Коли жінка бачить розпухлі ноги, не панікує. Думає, що забагато ходила або ж сиділа. До лікаря звертається, коли не може зняти обручку з пальця.

— Пізній токсикоз призводить до відшарування сітківки ока. Може стати причиною крововиливу в мозок. Також відшарування плаценти, що веде до кровотечі, затримки внутрішньоутробного розвитку та смерті дитини і матері. Якщо звернутися до лікаря на початковій стадії гестозу, можна обійтися вітамінами та дієтою.

Набряки без підвищення тиску і рівня ­білка лікують на денному стаціонарі. Жінці ­обмежують вживання солі та призначають сечогінне і вітаміни для кращого кровотоку. Корисно двічі на тиждень мати розвантажувальні дні. Їсти лише 1,5 кг яблук та пити запарену в термосі сушеницю болотну. Вона сечогінна. Так скидається вага і проходять набряки.

— Вагітна сама бачить, що в неї загострення. Погіршуються сон і зір. Перед очима видніються мушки. Якщо дуже підвищується тиск, кладуть у лікарню. Там треба провести не менше двох тижнів. Якщо після виписки не дотримуватиметься рекомендацій лікаря, ситуація повториться.

Навіть якщо ускладнення вчасно лікувати, його наслідки у жінки залишаються на все життя.

Зараз ви читаєте новину «Пізній токсикоз може вбити вагітну й дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі