понеділок, 11 лютого 2008 15:03

Пияка треба ізолювати від алкоголю

 

"Три роки тому до нас переїхав син, йому 40 років. Із того часу він сильно п"є. Стає агресивним і невміняємим. Чоловік уже нажив пахову грижу, тягнучи його додому, щоб не валявся у снігу та калюжах. А я заробила інфаркт через лайки й образи. Ми літні люди, нам по 70 років. Нещодавно син їздив до Києва, по дорозі йому стало погано, зупинилося серце. У столиці пролежав три дні в лікарні. Лікарі виявили епілепсію. Але кидати пити він не хоче. Підкажіть, чи можна його змусити лікуватися. І скільки часу це займе?"

Запитує пенсіонерка з Черкащини Вероніка Болеславівна.

Відповідає Микола Кучин, 49 років, директор київського медичного психотерапевтичного центру "Довіра":

— Змушувати лікуватися можна лише алкоголіка — хвору людину. Таких одиниці. Спочатку його треба ізолювати, можна навіть під домашній арешт або до спеціальної наркологічної чи психіатричної лікарні доправити. Обов"язково прокапати ліки, щоб очистити організм. Це займе кілька тижнів, може, місяць. І лише потім, коли він тверезо подивиться на світ, його можна кодувати чи підшивати. Таке лікування роблять один раз на певний період часу.

Тих же, хто має лише алкогольну залежність, силоміць тягти не варто, каже Микола Андрійович. Щоб кодування було дієвим, це має бути усвідомлений вибір.

— Ми пояснюємо людям, що це залежність. Що світ без алкоголю значно кращий, і пропонуємо закодуватися на рік. Щоб спробувати, як воно. Коли людина відчує цю різницю, потім сама приходить,— веде далі директор центру.

Розрекламованих таблеток, що викликають відразу до алкоголю, лікар не радить.

— Пияк думає, що то горілка погана попалася, коли йому погано, — пояснює Микола Кучин. — І купуватиме щораз дорожчу, але пити не кине.

Зараз ви читаєте новину «Пияка треба ізолювати від алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі