понеділок, 13 серпня 2018 07:56

Після отруєння шлунок промивають до чистої води

Автор: www.novosti44.ru
  У спеку небезпечно вживати майонез, соуси та креми. У ці продукти додають сирі яйця
У спеку небезпечно вживати майонез, соуси та креми. У ці продукти додають сирі яйця

— Думала, їм біляш, а виявилося — отруту. Після такого перекусу промучилася понад тиждень. Так нашкодила здоров'ю і пропустила відпустку на море, яку два роки чекала, — рзповідає киянка Ярина Гресько, 35 років. — Більше не купуватиму вуличної їжі. Чим себе тільки не відпоювала від того отруєння. Аж згадувати бридко. Лікар призначив мішати солоні розчини. Вони мене поставили на ноги.

— Що швидше проявляться симптоми сальмонельозу, то важче він буде протікати, — говорить 52-річна Ольга Голубовська, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України. — Це інфекційне захворювання, що викликає нудоту, біль у животі, зневоднення організму. Воно вражає органи шлунково-кишкового тракту. Збудником недуги є бактерії роду сальмонела. Вони проникають у клітини кишечника, викликаючи запалення слизової оболонки. Виділяється токсин, що легко потрапляє в кров, отруює органи.

Час від вживання неякісного продукту до появи перших симптомів становить від 2 год. до трьох діб, рідше — до семи. Людина відчуває важкість у м'язах рук і ніг. Доходить до їх судомного посмикування. Тяжкість перебігу визначає ступінь зневоднення, тому основне в лікуванні — відновити запаси рідини в організмі.

— При легкому зневодненні призначають випоювання розчином для промивання шлунку. Цей порошковий засіб продають в аптеках. Його слід розвести у воді. Пити потроху. На смак, звісно, не мед. Але він швидко діє. Можна розчин приготувати самому. У літрі кип'яченої води розвести дві столові ложки цукру й по чайній — солі та харчової соди. Вживати, доки замість блювоти не піде чиста вода.

Радить не замінювати розчин на каву чи чай. Вони мають сечогінну і послаблювальну дію, які тільки погіршать стан.

— Найчастіше людина заражається сальмонелами після вживання яєць і курячого м'яса. Також небезпечними стають продукти, що лежать поруч. Буває для отруєння достатньо доторк­нутися до яйця, що зберігається на полиці в холодильнику. І після того не помити руки з милом, — каже столичний інфекціоніст Михайло Коваль, 39 років. — Діти до 5 років найбільше схильні до появи та розвитку ускладнень сальмонельозу. Їх імунна система ще слабка.

Збудник хвороби живе в кишечнику курей, не викликаючи в них захворювання.

— Інфекція любить тепле й вологе середовище. У брудній ганчірці збудник сальмонельозу може жити місяцями.

Боятися треба не тільки курятини, а й майонезу, соусів або кремів. У ці продукти додають сирі яйця.

20 днів живе бактерія сальмонельозу в молоці, в пиві — два місяці, у вершковому маслі — чотири місяці, в м'ясі та ковбасі — до чотирьох місяців, у сирах — майже рік.

93 людини отруїлися шаурмою в Києві

93 людини звернулися в лікарні Києва протягом тижня, з 30 липня по 7 серпня, зі скаргами на отруєння. З ­них — 13 дітей. Усі ­постраждалі купували шаурму біля станцій метро. Лабораторні дослідження виявили, що причиною отру­єння став збудник сальмонельозу.

— Це найбільше ­харчове отруєння у ­Києві за останні 10 ­років. Раніше таких спалахів не було, бо малий бізнес наші спеціалісти перевіряли щоквартально. Крім безвідповідальності ­продавців шаурми, чималу роль зіграла спека, — говорить керівник Головного управління Держпродспоживслужби Києва 45-річний Олег Рубан.

Зараз ви читаєте новину «Після отруєння шлунок промивають до чистої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі