четвер, 15 жовтня 2009 18:54

Після грипу в курців буває запалення легенів

Автор: фото з сайту novaya.com.ua
  Дітям до трьох років щеплень від грипу не роблять
Дітям до трьох років щеплень від грипу не роблять

Киянка Ольга Пекур, 34 роки, робить щеплення від грипу кожної осені. За три роки не захворіла жодного разу.

— У мене часто ангіна була. За зиму могла три рази переболіти. Сиділа на антибіотиках, серце почало хватати. Дільничний врач порадила вакцинуватися.  Відтоді горло лише раз боліло. За три дні пройшло і без ускладнень. Навіть температури не було. В офісі всі перехворіли, а я спокійно працювала.

Ольга переконала зробити щеплення чоловіка і двох дітей.

— Чоловік на маршрутці водієм працює. Кожен день купу хворих перевозить. Після вакцини лише раз зимою нежить мав. Цього року, певно, ще й племінників у поліклініку заведемо.

Людмила Сташко, 26 років, із Тернополя щеплення не робила жодного разу. Каже, бракує часу і грошей шкода. Після нещодавно перенесеного грипу лікує отит — запалення середнього вуха.

— Почалося із насморку. Закапала ніс, випила якийсь жаропонижаючий порошок — і на роботу. Грип перенесла на ногах. Серед ночі почало колоти у вусі. Температура підскочила до 38,5. Розболілися голова, ніс, ясна. Лікар виписала антибіотик. За 14 капсул 80 гривень заплатила. Двічі на день п"ю, трохи полегшало. На вулицю без шапки не виходжу.

Пневмонія, ураження серцево-судинної системи, бронхіт — такі найпоширеніші ускладнення після хвороби називає директор Українського центру грипу Олександр Гриневич. Рідше зустрічаються астма, менінгіт, енцефаліт.

Свинячий і сезонний грип схожі. Різниця в ускладненнях після хвороби

— Курці після грипу можуть мати запалення легенів, діабетики — проблеми із серцем. Перше правило — не переносити хворобу на ногах. Друге — не лікуватися самостійно, викликайте лікаря. Він призначить противірусні ліки, які зменшать рівень токсинів в організмі.

Олександр Гриневич каже, епідемія грипу почнеться з кінця жовтня. Особливість цього сезону — подвійний грип.

— Крім сезонного, будемо мати ще й свинячий грип. Поки що ним захворіли лише двоє українців. Раджу робити два щеплення. Але зі щепленням від свинячого грипу треба буде зачекати до кінця року, коли вакцина з"явиться в Україні. Навіть не знаю ще, хто виробник. Від сезонного є п"ять закордонних вакцин. Щепитися взимку запізно не буде. Після нового року очікуємо другий спалах хвороби.

Свинячий і сезонний грип схожі. Різниця в ускладненнях після хвороби.

— Після свинячого ускладнення бувають частіше. Цим грипом хворіють передусім люди молодшого віку. Смертельні випадки — до 50-ти років. Від сезонного можуть померти літні люди. Відрізнити хвороби можна за допомогою аналізу — мазка з горла.

У жовтні сезонним грипом захворіли 35 тис. українців.

Французька вакцина надійніша

— На щеплення від свинячого грипу до нас треба записуватися за кілька днів наперед, — каже Олександр Іванович, директор столичного центру "Добробут". — Перед вакцинацією пацієнта оглядає терапевт. Коштує це 120 гривень. Якщо щеплення групове, понад 20 людей відразу, виїжджаємо за викликом.

У Києві зробити щеплення можна лише в трьох приватних клінках. У державних поки що немає вакцини.

— До нас вакцину привезуть через два дні, — запевняє лікар Олександр Магола  з науково-медичного центру "Мітон". — Замовляємо лише французьку, вона надійніша.

Зараз ви читаєте новину «Після грипу в курців буває запалення легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі