четвер, 17 листопада 2011 05:45

Пересаджене обличчя приживається п'ять років

55-річній Карлі Наш з американського міста Стемфорд у травні зробили пересадку обличчя. 2009 року на жінку напав і сильно подер 14-річний шимпанзе її знайомої. Команда із 30 лікарів і медсестер оперували обличчя Карли протягом 20 год. Пересадили донорську шкіру, м'язи та нерви.

— Рідні й навіть чужі люди запевняють, що я красива, — каже Карла журналістам. Зважилася показатися пресі через кілька місяців після операції. — До травми ніхто такого мені не казав. Але я знаю, що все погано. Лякати людей своїм виглядом не буду. Два роки ношу капелюх із вуаллю.

Мавпа пошкодила також очі Карли, але лікарям не вдалося повернути зір. Їй пересадили донорські руки. Кінцівки не прижилися, бо після операції виникла пневмонія та ниркова недостатність. Через хвороби в нових руках погано циркулювала кров.

— Не втрачаю надії, чекаю на новий імплантат. Намагаюся вести звичний спосіб життя.

Лікарі кажуть, жінка видужуватиме кілька років. Усе життя прийматиме ліки, щоб не  виникло ускладнень.

Столичний пластичний хірург 46-річна Ірина Мельниченко каже, пересадку обличчя робити значно складніше, ніж замінювати внутрішні органи.

— Зазвичай трансплантацію обличчя роблять після сильних травм, від яких людина ризикує померти. Не знаю жодного випадку, коли обличчя повністю міняли заради краси.  Пересадку шкіри треба робити швидко. Через 3 години після смерті донора лікарям треба встигнути забрати шкіру з обличчя, бо вона починає швидко розкладатися. Під час пересадки з'єднують безліч капілярів, м'язів. Внутрішні органи трансплантувати значно легше. Після операції на обличчі ліки допомагають організмові звикнути до нової шкіри. На це треба щонайменше п'ять років. Доки в Україні обличчя не пересаджували, хоча в наших медиків є така можливість.

Першу повну пересадку обличчя провели в Іспанії рік тому. Хірурги міняли лицьові тканини чоловікові, який постраждав від пострілу рушниці.

Зараз ви читаєте новину «Пересаджене обличчя приживається п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі