понеділок, 08 жовтня 2007 14:32

Перед пологами жінка гойдається на гумовому м"ячі

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  18-річна Наталія Мхеян із села Руденківка Новосанжарського району Полтавської області в пологовому відділенні при міській лікарні №1 у Полтаві 28 вересня пробує робити вправи на гумовому м’ячі. 4 жовтня об 11.45 в неї народився син вагою чотири кілограми,
18-річна Наталія Мхеян із села Руденківка Новосанжарського району Полтавської області в пологовому відділенні при міській лікарні №1 у Полтаві 28 вересня пробує робити вправи на гумовому м’ячі. 4 жовтня об 11.45 в неї народився син вагою чотири кілограми,

Торік Полтавщина приєдналася до двох проектів Агентства США з міжнародного розвитку (ISAID) — "Разом до здоров"я" та "Здоров"я матері і дитини". За першим навчають медпрацівників, за другим переобладнують пологові зали. У центральних районних пологових будинках області відкрили 56 індивідуальних пологових залів. Для полегшення потуг жінкам пропонують сідати на надувні м"ячі і присідати біля шведської стінки. Народжувати дозволяють у зручному положенні — на багатофункціональних ліжках, надувних кріслах чи стільцях.

— Раніше в одному залі стояли два чи три рахманівські ліжка. На них народжували в дуже незручній позі, — розповідає російською заступник начальника обласного управління здоров"я з материнства і дитинства Ігор Пирогов, 49 років. — Жінкам вводили ліки, які стимулюють скорочення матки. А це ж хімія. Після пологів жінці на живіт клали контейнер із льодом, щоб матка швидше скоротилася. Малюка клали на стіл, вазеліновим маслом знімали первородну змазку, закапували очі, перев"язували пуповину.

За новою методикою змазку знімати не потрібно, на пуповину можна накласти зажим. Бо для новонародженого дуже важливий тепловий режим. Якщо його покласти на стіл, а температура в кімнаті нижча за 25 градусів, у дитини виникають проблеми з кровообігом головного мозку. Нині після пологів дитину дають матері.

— Від жінки дитина отримує рідну флору, яка є в сім"ї, — пояснює Пирогов. — У стаціонарах формується госпітальна флора. Якщо дитина одразу призвичаїться до домашньої, хвороботворчі бактерії їй не страшні.

31 серпня в родині вчителів із Полтави 23-річної Софії та 24-річного Радислава Цурканів з"явилася донька Владислава. Жінка народжувала в районній лікарні Полтави. Індивідуальних пологових кімнат там немає через брак місця. В одному приміщенні народжують дві жінки.

— Перед пологами мене помістили в передродову кімнату з чотирма ліжками і шведською стінкою. На підлозі лежали два гумові м"ячі заввишки з півметра. Коли були перші, легші перейми, я сідала на м"яч. Це полегшувало біль. Та коли потуги стали сильнішими, почала ходити.

Доньку Софія народила близько 16.00. За годину до цього їй відкрили навколоплідний пузир і заборонили сідати. Сказали робити вправу для прискорення пологів.

— Ухопилася руками за поручень і присідала, коли починалася перейма. У цей час треба тужитися. Потім вставала. Так допомагала дитині опуститися.

Після пологів дитину дають матері

Жінка має право сама обирати, як їй народжувати, каже завідувачка гінекологічного відділення Полтавської міської лікарні N1 Лідія Гунько.

— Вона може ходити, стояти біля стінки. Вправа на м"ячі полегшує біль при потугах і масажує органи. Потім легше народжувати.

За шість місяців цього року на Полтавщині 2280 жінок народжували у присутності чоловіка. Це 35% від загальної кількості пологів. Партнерські пологи — це ще одна частина запровадженої в області програми. При жіночих консультаціях створені школи відповідального батьківства. Парам пропонують відвідати сім занять. Видають підручники, показують фільми про пологи, розповідають про участь чоловіка в цьому процесі, пояснюють переваги грудного вигодовування.

— Чоловіків до пологів потрібно готувати, бо вони можуть знепритомніти, часто плачуть, — каже головний акушер-гінеколог Полтавського управління охорони здоров"я Ганна Шкоденко. — А він же має не просто спостерігати, а заспокоїти жінку, спинку потерти їй під час переймів.

У Полтавському пологовому будинку N1 кожна пацієнтка має окрему кімнату. З жінкою можуть бути родичі. Наприкінці вересня 23-річна полтавка Тетяна Павленко народжувала доньку з чоловіком Олександром, 22 роки.

— Як усе було, пам"ятаю смутно, — каже він. — Я намагався підтримати дружину.

— Під час переймів ми ходили, дихали. Повітря треба вдихати носом, видихати через рот, — приєднується до розмови Тетяна. — Коли було боляче, чоловік масажував копчик. Так радили робити на курсах.

— У нашої дівчинки зріст 48 сантиметрів, вага 2 кілограми 520 грамів. Я бачив, як вона народилася. Мені її зразу віддали на годину, — хвалиться Сашко.

Психологи до методики партнерських пологів ставляться скептично.

— Коли жінка народжує — це таїнство. Чоловікові там нічого робити, бо це видовище не для слабонєрвних, — каже головний лікар Полтавського психоневрологічного диспансеру Віталій Закладний, 50 років. — Під час вагітності вона повинна відчувати чоловіка, але не в момент пологів. Є речі, які при всій природності не можуть викликати позитивів. Там і кров, і слиз. Це викликає відразу. Недарма протягом усієї історії людства на пологах були лише жінки.

Зараз ви читаєте новину «Перед пологами жінка гойдається на гумовому м"ячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі