четвер, 13 вересня 2007 19:10

Олександр Толбатов позбавився семи гриж на хребті

Автор: Фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащанин Олександр Толбатов на Дніпрі робить лікувальні вправи двічі на день — зранку і ввечері. Поверх ременя безпеки від машини чоловік зав’язує ще й шнурок. Якщо раптом карабінчик роз’єднається, то жилет не спаде
Черкащанин Олександр Толбатов на Дніпрі робить лікувальні вправи двічі на день — зранку і ввечері. Поверх ременя безпеки від машини чоловік зав’язує ще й шнурок. Якщо раптом карабінчик роз’єднається, то жилет не спаде

У 61-річного черкащанина Олександра Толбатова лікарі виявили на хребті 7 гриж. Через порушений кровообіг тиск був за 200, а ноги — як валянки. Ці проблеми почалися після автомобільної аварії у 1998-му. Тоді ж лікарі видалити селезінку. Вісім років тому Толбатов зайнявся своїм здоров"ям. Розробив методику лікування за допомогою фізкультури у воді. Для цього зробив жилет із пластикових пляшок — рятувальний жилет Толбатова (РЖТ). На заняття бере ласти й тенісні ракетки.

Із Олександром їдемо "пиріжком" до Дніпра в Річпорт. На  вікнах кузова наклеєна реклама. "Безкоштовна консультація по виготовленню рятувальних жилетів щонеділі з 10.00 до 11.00 на пляжі біля Черкаського річкового порту (зліва). Телефони: (0472) 73-86-98, моб. (050) 545-43-06".

— В одному київському медичному інституті мені хотіли робити операцію з видалення гриж. Лікарі не давали ніяких гарантій. А за операцію треба було заплатити понад дві тисячі доларів. Грошей таких у мене не було, й я відмовився, — розповідає російською Олександр Миколайович.

Каже, що через набряклі ноги не міг нормально ходити. Одного разу він із сім"єю поїхав на море.

— Плавати не міг, бо ноги тягли на дно. Побачив, як собака у воді грався з пластиковою пляшкою. Він ніяк не міг її потопити. Тоді мені наче звідти, — показує на небо, — хтось підказав, що це ж вихід. Я ж можу зробити собі щось із пляшок і плавати.

Спершу зробив пліт: напхав до сітки закриті пробками пластикові пляшки. Але з часом пляшки тріскалися. Туди набиралася вода. Тому Толбатов спробував у них напхати шматочки пінопласту. Так вони навіть з водою не тонуть. Із пляшок він зробив жилет. Для спини зв"язав чотири пляшки за "шийки". Низ кожної пляшки приєднав до автомобільного ременя безпеки.

За операцію треба було заплатити понад дві тисячі доларів

— Зараз я жилет удосконалив. На спині треба зв"язувати непарну кількість пляшок. Середня масажує хребет, — Олександр Миколайович зупиняє машину поблизу берега.

Бере в кузові жилет із коричневих дволітрових пляшок, одягає на себе, закріплює пояс. В одну руку бере ласти, в другу — дві тенісні ракетки з резинками для рук.

— Ласти зробив довшими, щоб більше було навантаження на ноги. А ракетки дають навантаження на грудну клітку, — до Толбатова підходять люди, цікавляться жилетом.

Уже поблизу берега Олександр Миколайович надіває на ноги ласти, попередньо набирає в них воду. Зауважує, що повинні бути з калошами. Та вода взимку гріє пальці.

Чоловік лягає на воду спиною, ногами робить вправу "велосипед", показує вільні руки, піднімає їх догори. Під час наступної вправи згинає ноги до живота й з силою випрямляє. Водночас крутить головою вліво-вправо.

— Щоб на шиї розтягувалися м"язи. Так роблю по сотні раз в кожну сторону. Хребет повністю розслаблений, як на ліжку. Тепер "спіралькою" покручуся в одну сторону, тоді в іншу. Я можу робити ці вправі на будь-якій глибині, бо на мені жилет, — хвалиться винахідник. Завдяки таким вправам Олександр Миколайович зміцнює хребет.

Він каже, що лікувальну фізкультуру не можна робити в басейнах. Пояснює, що там мертва вода. А річкова вода дає позитивну енергію, а негативну забирає. Таку зарядку Толбатов робить щодня вранці та ввечері. По 1,5 год. у теплу погоду, а взимку від 40 хвилин до 1,5 год.

— Навіть, коли мороз був за 30 градусів. 20 разів окунувся, кілометр пробіг і знову в воду. Зараз у мене немає ніяких гриж, тиск 120 на 80. Ноги мої бігають, як в молодого. Запросто вибігаю на дев"ятий поверх і не маю ніякої задишки. Раніше я важив 120 кілограмів. Нині в мене стабільно 90. Я можу витримувати будь-які фізичні навантаження, — вихваляється чоловік.

Заплив тривав 23 години

Олександр Толбатов щороку 24 серпня, у день народження доньки, робить запливи. Три роки тому на Світланине 30-річчя переплив Кременчуцьке водосховище. Подолав 40 км за 14 год. Торік проплив 90 км від Канева до Черкас. Цього року планував  120 км від Світловодська до Черкас. Підвів прожектор — перестав світити. Без нього МНСники заборонили продовжувати заплив.
— Я пробув у воді без відпочинку 23 години. На такі екстремальні запливи йду заради пропаганди свого досвіду позбавлення болячок.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Толбатов позбавився семи гриж на хребті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі