пʼятниця, 12 листопада 2010 07:49

Охочим мати дитину не можна ходити в лазню

Автор: фото з сайта www.inquisitr.com
  Голлівудська актриса Ніколь Кідман в 40 років народила дочку Санді Роуз
Голлівудська актриса Ніколь Кідман в 40 років народила дочку Санді Роуз

Кожна п'ята пара в Україні не може мати дітей. 2009 року 80% жінок і 20% чоловіків страждали на безпліддя, за даними Міністерства охорони здоров'я. В світовій статистиці чоловіче та жіноче безпліддя діагностують порівну. Таку різницю українські фахівці пояснюють тим, що наші чоловіки приховують свою неспроможність запліднити жінку і вчасно не звертаються до лікаря.

Основною причиною їхнього безпліддя є порушення розвитку сперматозоїдів. Аби завагітніла здорова жінка, кількість сперматозоїдів має бути понад 20 млн. Якщо їх менше, запліднення не настає самостійно. Треба вдаватися до штучного, коли в яйцеклітину вводять один активний сперматозоїд.

— 20–30 років тому чоловіки були більш здоровими і плодовитими, — каже професор Наталія Данкович, директор клініки репродуктивної медицини. — На безпліддя має великий вплив навколишнє середовище, радіація, генно модифіковані продукти, які ми їмо. При обстеженні бачимо, що 50-річні мають кращі показники сперми, ніж 20-річні. Завжди оглядаємо пару, яка намагається завагітніти, а не окремо жінку або чоловіка. Найперше, чоловік має пройти аналіз сперми — спермограму, аби знати, чи може він запліднити жінку.

Безпліддя можливе через малу кількість сперматозоїдів або їх відсутність, видозмінену функцію, низьку рухливість. Аналізи роблять після п'яти днів утримання від статевого акту. В цей час чоловіку не рекомендують вживати алкоголь, ходити в сауну чи лазню. Коли у нього на генетичному рівні змінена дев'ята хромосома, то жінка не зможе виносити від нього дитину. На плодовитість також впливають інфекції, що передаються статевим шляхом.

— Найнебезпечніше чоловікові захворіти на епідемічний паротит. Недугу в народі називають "свинкою". Краще її перенести у дитинстві, але хворий має бути під пильним наглядом лікаря. Інакше паротит дасть ускладнення на статеві органи. Тоді зміняться тканини яєчка, і хлопчик в майбутньому може стати безплідним.

Наталія Данкович радить не зловживати підгузками. Їх треба одразу міняти, щойно дитина забруднить.

Оглядаємо пару, яка намагається завагітніти, а не окремо жінку або чоловіка

— Якщо довго ходити у мокрому підгузку, довкола статевих органів утвориться тепловий ефект. Так створено природою, що яєчка знаходяться зовні, для них характерна знижена температура. Це потрібно для нормального спертамогенезу і можливості мати дітей. Те саме стосується бані чи сауни. Підвищена температура негативно впливає на розвиток сперматозоїдів. Тому чоловікові краще утриматися від походів у парилку.

Безпліддя може бути після хіміотерапії, через паління, вживання наркотиків та алкоголю. Чоловіки, які хроплять і недосипають, теж ризикують залишитися без дітей. Шотландські вчені стверджують, у кого надмірна вага, менша кількість рухливих сперматозоїдів. Жінкам важче від них завагітніти. 50 г спожитої за день сої зменшує кількість сперматозоїдів удвічі. Чоловіче безпліддя також пов'язують із захворюваннями десен та зубів.

Зараз ви читаєте новину «Охочим мати дитину не можна ходити в лазню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі