— У вересні заготовляю обліпиху. Це можна робити до кінця осені, але тоді не вийде зібрати цілі ягоди. Що довше вони висять на гілці, то м'якшою стає шкірка, — розповідає Валентина Лисенко, 44 роки, з міста Старокостянтинів Хмельницької області.
Обриває кущ і розстеляє ягоди на покривалі на добу. Обліпиха має протизапальну й бактерицидну дію. Покращує роботу серцевого м'яза, зменшуючи ризик інсульту й інфаркту. Ягоди на зиму можна заморожувати, засипати цукром чи робити олію. Вона загоює опіки на шкірі, рани в роті та допомагає при гастриті.
Перемелює ягоди в м'ясорубці чи блендером. Додає стільки ж олії і ставить у темне місце на чотири дні. Перетирає крізь сито чи марлю. Відділяє густі залишки, а решту переливає у банку.
— Обліпиховою олією мастила дітям груди при кашлі та бронхіті. А також ясна, коли в сина різалися зуби. Кричав днями й ночами. А від цієї олії біль утихав. Не слід вживати її хіба що при запаленні підшлункової залози чи жовчного міхура.
Коментарі