пʼятниця, 21 червня 2019 07:41

Ніж із серця виймали дві години

Автор: ФОТО надане Олегом Лузаном
  51-­річний Сергій поступив у Городнянську міську лікарню з ножем у серці. Був при тямі
51-­річний Сергій поступив у Городнянську міську лікарню з ножем у серці. Був при тямі

У районній лікарні міста Городня Чернігівської області успішно прооперували 51-річного чоловіка із ножем у серці. Пацієнта звуть Сергій, прізвища просить не називати. Його привезли до лікарні о 10-й годині 27 травня. Був у свідомості й розповів медикам, що отримав два удари ножем. Відразу викликали з Чернігова анестезіолога Володимира Домашенка і торакального хірурга Олега Лузана.

— Зашивали чотири отвори розміром із палець на працю­ючому серці. Не було як зупинити його апаратом штучного кровообігу. Це ж звичайна районна поліклініка. Добре, що наркозний апарат був, — розповідає Олег Лузан, 50 років, завідувач відділенням торакальної хірургії Чернігівської обласної лікарні. — Ніж у груди — це ще не так страшно. Неприємно, коли ти кладеш долоню на рукоятку і відчуваєш, як вона б'ється.

З моменту травми пройшло 2 год. За протоколом слід було б зробити рентгенівський знімок, але на це не було часу. Хірурги розрізали грудну клітку і розкрили перикард — сумку, в якій знаходиться серце. Там був наскрізний отвір товщиною з палець. Лезо увійшло в бічну стінку серця, а вийшло з його верхівки.

— Якби чоловік узявся б сам виймати ніж із серця, то відразу помер би від крововтрати. Він і так утратив чотири літри крові з п'яти, що циркулюють в організмі. Під час операції нам доводилося постійно вливати донорську кров.

Поранення серця зустрічаються нерідко. Якщо вдається вчасно зашити рани, то пацієнт виживає.

— Пальцем ковзаю по лезу до серця: попав, наскрізне. Ушиваю дві дірки, тішачись, що обійшлося малою кров'ю. Вище, в стінці лівого шлуночка — ще один поріз. Він виявився найнебезпечнішим, бо був рваний і прикритий згустком крові. Краї рани нагадували пелюстки. Тому ушивати отвір було дуже складно. Вивертаю серце з перикарда, щоб оглянути праву бокову стінку. Обережно, не дихаючи, накладаю шов, у надії герметизувати камеру серця, перш ніж зіскочить згусток крові. Прорізується шов, і фонтаном починає бити чорна кров. Заливає все вмить. Серце тіпається десь у глибині чорно-червоного болота. Затискаю поранення пальцем, відсмоктувачем забираю кров.

Операція тривала 2 год. Вдалося зашити всі рани, повернути серце на місце і зашити грудну клітку. Після неї пацієнта перевели в реанімацію. Сергій був поранений іржавим ножем у 16 см. Йому зробили протиправцеву профілактику. Виписали на 10-й день після операції.

Рубці, що залишилися на серці після операції, не відрізняються від наслідків інфаркту міо­карда. Для захисту від утворення тромбів пацієнт має приймати препарати для розрідження крові.

Зараз ви читаєте новину «Ніж із серця виймали дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі