четвер, 06 вересня 2007 18:12

Ніготь вростає у шкіру через тісне взуття

Киянка Наталія Вальчук, 49 років, мучиться з нігтем на великому пальці правої ноги. Три роки поспіль він вростає в шкіру.

— Почав боліти й трохи припухати палець, — розповідає Наталія Миколаївна. — Я пішла до косметолога. Він порадив обрізати нігті рівненько, не заокруглювати. Тоді не вростатимуть.

Жінка каже, що це не допомогло. Нині найбільша проблема — обрізати ніготь.

— Сама не можу цього зробити. Виділяю для педикюру день і запрошую подруг, — розповідає про процедуру Вальчук. — Спочатку розпарюю ніготь у теплій воді. Потім одна подруга тримає ногу, інша припіднімає ніготь, третя — обрізає. Інакше ніяк.

Лікарі кажуть про дві причини вростання нігтя: генетична схильність до такої хвороби та тісне взуття. Від постійного тиску на ніготь виникає мікротравма, до якої потрапляє інфекція. Палець набрякає й болить.

Хірурги таким хворим радять операцію. Кажуть, ніготь потрібно видалити, тоді він перестане вростати.

— Примочки, ванночки чи мазі — це лише відтягування операції, — каже Денис Резін хірург-ординатор Київської міської клінічної лікарні N8. — Іноді хворі приходять, коли під нігтем вже є нагноєння.

Хірурги видаляють його повністю до росткової зони. Кажуть, якщо вирізати лише частину, є ризик, що відростаючи, він знову врізатиметься в шкіру.

Дерматологи проти повного видалення нігтя. Пояснюють — воно було актуальним 50 років тому. Нині радять спочатку перевірити, чи немає дерматиту або екземи. Через такі недуги шкіра біля нігтя набрякає, й тому він врізається в тканину.

Якщо ж ніготь вростає не через це, пропонують вирівнювати його за допомогою металевих пластин, акрилового нарощування чи мазі на основі кератолітика.

— Кератолітик — це рідина або крем, що потроху розм"якшує ніготь, — розповідає Євген Єрошкін, 29 років, дерматовенеролог столичного Центру шкірно-венерологічних хвороб і косметології. — Коли він стане м"якшим, ніж тканина на пальці, шкіра сама його вирівняє.

Ще один варіант — металеві пластини, які прикріплюють на ніготь. Вони діють за принципом брекет-системи при вирівнюванні зубів.

— Пластина має ввігнутість під певним кутом. Коли її накладаються на ніготь вона потроху вивертає його в інший бік, — пояснює Євген Юрійович. — Ніготь сам вирівнюється й перестає вростати.

Якщо людині видалили частину нігтя, дерматологи радять доростити його за допомогою акрилу.

— Шкіра під нігтем тонша за звичайну, це епітелій, а не епідерміс, — каже лікар. — Її потрібно прикрити, інакше буде постійна мокра рана.

Зараз ви читаєте новину «Ніготь вростає у шкіру через тісне взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі