середа, 23 лютого 2011 04:30

Недоношені діти ризикують осліпнути

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  У відділенні недоношених дітей Черкаської обласної лікарні у кювезі лежить дівчинка. Вона народилася завважки 1350 грамів. Імені немовляті ще не дали. Її мати черкаска Людмила Олександрівна у пологовому будинку
У відділенні недоношених дітей Черкаської обласної лікарні у кювезі лежить дівчинка. Вона народилася завважки 1350 грамів. Імені немовляті ще не дали. Її мати черкаска Людмила Олександрівна у пологовому будинку

Черкаска 27-річна Марина Зайченко народила сина Вадима на 27-му тижні. Дитина важила близько 900 г.

Із пологового будинку мати з немовлям перевели до відділення недоношених дітей обласної лікарні. У місяць у хлопчика виявили ретинопатію — недугу, коли не встигає дозрівати сітківка ока. Якщо її вчасно не зупинити, сітківка відшарується й дитина сліпне.

Захворіти на ретинопатію ризикують передусім малюки, народжені на 32-му тижні й менші, що важать 500–1,5 кг.

— Кювез із сином сказали накривати, щоб менше попадало світло, — говорить Марина. — Мені пояснили, що в недоношеної дитини воно дуже впливає на очі. Бо в утробі темно. Якщо нам не погіршає і ми трохи доберемо ваги, відпустять додому. Будемо тільки приїжджати на перевірки, десь раз на два тижні.

До недуги уразливі немовлята, які понад п'ять діб мали штучну вентиляцію легенів. Впливають також ускладнення при пологах і вік породіллі — народжувати краще до 30 років. Аборти, викидні, багатоплідність і патологія плаценти теж можуть призвести до ретинопатії. Є ризик занедужати, якщо дитина втрачає понад 10% ваги за шість днів.

— На ретинопатію частіше хворіють хлопчики, — зауважує завідувачка відділення недоношених дітей 47-річна Ірина Бойченко. — Якщо недугу виявити вчасно і зробити операцію, дитина буде добре бачити. Діагностувати цю хворобу ми змогли лише два роки тому, коли придбали непрямий бінокулярний офтальмоскоп.

В обласній лікарні недоношеним дітям вмикають музику і звуки природи. Тому вони спокійніші й краще сплять.

— На кожну мелодію дітки по-різному реагують. Бачите, Вікуся потягується, позіхає, — говорить старша медсестра 32-річна Юлія Кирилюк. Із програвача лунає шум лісу. — А як починають співати птахи, малі зразу бадьорі стають.

Птиць немовлята слухають під час годування. Коли їм роблять уколи, музика не грає.

Зараз ви читаєте новину «Недоношені діти ризикують осліпнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі