середа, 29 вересня 2010 03:00

Недоношених немовлят тримають на голих грудях по 15 годин

14 років кияни Алла та Олександр Небоги не могли мати дітей. Вони робили різні обстеження, неодноразово здавали аналізи. Результати показували, що обоє здорові. Причини безпліддя лікарі не називали.

У лютому подружжя вдалося до штучного запліднення. Вагітність проходила нормально. Але на сьомому місяці в Алли почалися передчасні пологи.

— Перейми почалися 15 серпня. Лікарі, як могли, відтягували дату пологів. П"ять днів протрималася і народила, — каже 37-річна Алла. Вона працює методистом в університеті оборони України. — Народжувала сама, за півгодини справилася. Гадаю, пологи були передчасними через страшенну спеку і сморід від горіння торф"яників.

Олександр, 37 років, був присутній при появі на світ доньки Софії. Під час пологів підтримував дружині голову:

— Софійку я перший побачив, коли лікарі робили заміри і зважували. Важила вона кілограм 665 грамів. Жінці маля показали й одразу забрали у реанімаційний інкубатор. Дитина не могла самостійно дихати, тому її підключили до апарата.

На п"ятий день Софію перевели із реанімації в Охматдит. Лікарі запропонували виходжувати методом кенгуру. Дитину має тримати на голих грудях батько або матір. Що довше, то краще.

— По 15 годин тримаємо. Перерву робимо лише на годування. Чергуємося — дружина тримає вночі, я — удень. Мушу ще на роботу бігати. Годуємо її через зонд і груддю вісім разів на добу. Вона ще не має такої сили, щоби висмоктати багато молока.

— Причин передчасних пологів є багато, — говорить лікар-неонатолог Олена Костюк, 44 роки. Зазвичай це проблеми зі здоров"ям матері. Або коли плід має внутрішньоутробні захворювання, набуті під час вагітності чи передані на генному рівні.

Метод кенгуру не замінює виходжування недоношених дітей в інкубаторі. Він є додатковим, коли малюки можуть бути без дихальної підтримки. При тілесному контакті нормалізується температура тіла дитини, стабілізується серцебиття, краще перетравлюється молоко і набирається вага. Для матері метод кенгуру зменшує ризик післяпологової депресії, вона краще розуміє потреби дитини.

Зараз ви читаєте новину «Недоношених немовлят тримають на голих грудях по 15 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі