вівторок, 30 грудня 2008 19:22

Недоношених дітей примотують до матері

Автор: фото: Reuters
  Жінки деяких племен Африки традиційно носять немовлят із собою. Менших дітей прив’язують спереду, а старших — до спини. Учені дослідили, що ці малюки розвиваються швидше за європейських однолітків
Жінки деяких племен Африки традиційно носять немовлят із собою. Менших дітей прив’язують спереду, а старших — до спини. Учені дослідили, що ці малюки розвиваються швидше за європейських однолітків

Недоношених немовлят у столичному Інституті педіатрії, акушерства та гінекології виходжують за допомогою методу "мама-кенгуру". Дитину тримають не в кувезі, а примотують до матері на груди. Спочатку на певний час, а якщо породілля не проти, то й на добу.

— Метод розробили колумбійські педіатри, професори Рей і Мартінес  1978 року, — пояснює Тетяна Знаменська, 49 років, керівник відділу неонатології інституту. — Вони помітили, що кенгурята потрапляють у мамину сумку зовсім маленькими, уже там розвиваються. Коли дослідили його на дітях, виявилося, що малюки біля мами менше плакали і швидше набирали вагу.

Нині метод "мама-кенгуру" використовують у 28 країнах світу. В Україні його застосовують із 2001 року.

— На дитину вдягають лише шапочку, пінетки та пелюшку і примотують до грудей мами так, аби малюк чув стукіт серця, — розповідає Знаменська. — Для недоношених діток головне — відчувати тепло, адже самі вони підтримувати свою температуру не можуть. Тому примотуємо тіло до тіла.

Каже, найкраще метод прижився у теплих країнах. Нашим жінкам удома носити дитину легко, а от на вулицю вийти соромляться.

— Іноді роль мами-кенгуру виконує тато чи хтось із рідних. Нещодавно один із вихованців тата-кенгуру пішов у школу. Дитина здорова, нормальна і ніщо не вказує, що народилася недоношеною.

Іноді роль мами-кенгуру виконує тато

Породіллі задоволені. Кажуть, це краще, ніж дивитися, як малюк лежить за склом. Діляться, що носити дитину досить зручно.

— Головне — пам"ятати, що до трьох місяців малюкові потрібно підтримувати голівку, тому варити їсти чи мити посуд було складно. А от розвішувати пелюшки — легко, — згадує Ольга, мати півторарічного хлопчика. — Дуже допоміг чоловік. Він брав сина на ніч, щоб я могла відпочити.

Годувати недоношених дітей грудним молоком потрібно частіше й довше. Ще й у спеціальній позі — "футбольний м"яч".

— Ніжки малюка розташовуємо під промежиною мами, тіло притуляємо до тіла, аби зберігати теплообмін. Так матері легше маніпулювати голівкою дитини і годувати груддю, — пояснює Тетяна Куриліна, лікар-неонатолог. Вона  1999 року їздила до Колумбії переймати досвід. — Якщо ж малюк ще не готовий ссати, годуємо зцідженим маминим молоком. Потрібне саме мамине, бо воно ідеально підходить саме цій дитині. І воно різниться від молока, яким годують доношених діток.

Вчені дослідили, що у такому молоці більше поліненасичених жирних кислот, які допомагають формуватися клітинам мозку та сітківки.

Кількість передчасних пологів збільшилася вдвічі

Із 1994 року кількість передчасних пологів в Україні збільшилася вдвічі. Серед основних причин лікарі називають хронічні недуги статевих органів та аборти. Через це діти народжуються раніше терміну.

— Недоношеними називають діток, які народилися раніше тридцять шостого тижня й важать менше двох кілограмів ста грамів, — пояснює Тетяна Знаменська. — Однак до програми "мама-кенгуру" беремо лише тих, хто здоровий, уміє смоктати та почав набирати вагу в кувезі. Враховуємо також, чи готові рідні допомагати мамі.

Зараз ви читаєте новину «Недоношених дітей примотують до матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі