понеділок, 09 грудня 2019 06:35

Небулайзери розпилюють ліки на трахеї і бронхи

Автор: ФОТО З САЙТА avimed.com.ua
  Інгаляції через небулайзер знімають запалення, вбивають бактерії та полегшують відхаркування слизу
Інгаляції через небулайзер знімають запалення, вбивають бактерії та полегшують відхаркування слизу

— Тиждень хрипіла, доки з горла не почав відходити гній, — розповідає 34-річна Ірина Трон­чук із райцентру Малин Житомирської області. — Лікар приписав препарати для ­відхаркування. Їх треба приймати через інгаляції.

Порадив використовувати небулайзер.

— Інгаляції пари картоплі чи трав'яних відварів не допоможуть при бронхіті, — говорить столичний пульмонолог 55-річний Валентин Сиротенко. — Речовини осідають у горлі, до бронхів не доходять. Якщо є нагноєння, то тільки більшає. Саморобними інгаляторами нерідко обпікають горло. Нагрівання частіше шкодить, ніж допомагає. Слизова набрякає сильніше, дихальні шляхи звужуються. Людина починає задихатися.

Небулайзер розпилює ліки, надає їм структури туману. Вони потрапляють до бронхів, вкривають велику площу слизової. Так краще всмоктуються, ніж таблетки й мікстури.

— Холоди ще не прийшли, а в коридорі вже черга людей із кашлем, — каже Валентин Сиротенко. — І це тільки початок. Якщо запустити, недуга затягнеться до Нового року. Можуть чіплятися супутні хвороби. Легені, наче губка. Розпилені ліки одразу діють на трахеї й бронхи. Не садять печінку й не потрапляють у кров.

Небулайзери бувають ультразвукові й компресорні. Перші дорожчі, розбивають ліки на молекули. Для вдихання кількох препаратів можна взяти компресійні пристрої.

— Після небулайзерів пацієнти одужують удвічі швидше. Інгаляції знімають запалення, вбивають бактерії та полегшують відхаркування слизу. Прискорюють одужання після пневмонії та бронхіту, знімають загострення й набряк бронхів. Допомагають при нападах астми.

Інгаляції роблять по 15 хв. через півтори години після сніданку та обіду. 30 хв. після процедури не можна їсти та пити, аби всмокталися ліки.

— Якщо в горлі пересихає, у небулайзер ­вливають лужно-мінеральну воду, — додає Валентин Сиротенко. — Вона допомагає й при сухому кашлі, коли треба полегшити відхаркування.

Після кожного використання інгалятори миють у теп­лій воді.

Зараз ви читаєте новину «Небулайзери розпилюють ліки на трахеї і бронхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі