четвер, 20 квітня 2006 19:18

Не чекайте, поки катаракта "дозріє"

Відчутне погіршення зору, "розпливчатість", погана видимість при яскравому світлі і "зручність" у сутінках, неможливість працювати — традиційні симптоми катаракти. В цих випадках у львівській клініці естетичного лікування "Естель" кажуть, що видалення катаракти оперативним шляхом — неминуче.

— Катаракта — це помутніння кришталика, "живої" лінзи. Ще донедавна катаракта була хворобою старших людей. Тепер моїми пацієнтами стають все молодші. Катаракта дуже "помолоділа", — каже лікар Андрій Коваленко, 35 років. Він приїжджає до Львова спеціально на операції з Харківської офтальмологічної клініки ім. професора Гіршмана. Це одна з найбільших спеціалізованих лікарень в Україні. В офтальмології Андрій Коваленко з самого дитинства. Мама, брат, дружина — всі працюють офтальмологами. Сам Андрій зробив уже кілька тисяч операцій на очах за новітніми технологіями.

Більшість пацієнтів через годину після операції йдуть додому

— Сьогодні 95 відсотків усіх операцій з видалення катаракти у світі роблять за методом ультразвукової факоемульсифікації, — продовжує розповідь лікар.— Добре, що з кожним роком оперативні втручання вдосконалюються, стають менш травматичними і більш ефективними. Раніше вважали, що катаракту краще оперувати, коли вона "дозріє". Повірте, ця думка помилкова. Просто психологічно пацієнти, які ще хоч трохи бачать, бояться йти на операцію. І самі хірурги-офтальмологи раніше не поспішали оперувати тих, хто ще не зовсім втратив зір. Тепер все змінилося. Чим раніше оперують катаракту, тим краще. Операція менш травматична, менш тривала в часі. Пацієнти швидше повертаються до повноцінного життя.

Що є причиною виникнення катаракти у молодому віці?

— Є багато різних факторів, які на це впливають. Передусім погіршення екології і технологічний прогрес. Людські очі є дуже вразливими до всіляких болячок, травм, вікових змін. Може тому лікування зору інколи порівнюють з тонкою ювелірною роботою.

Після видалення помутнілого кришталика на його місце імплантують штучну інтраокулярну лінзу

Скільки триває операція?

— Ультразвукова факоемульсифікація виконується під місцевим знеболюванням. Загальна анестезія не потрібна. Хоча зараз існує багато сучасних нешкідливих анестетиків. Сама операція триває приблизно 10–20 хвилин. Робимо маленький розріз, через який ультразвуковим зондом мутний кришталик подрібнюємо і видаляємо з ока маленькими фрагментами. При сучасній технології розріз не перевищує 2,75 мм. Він у три-чотири рази менший, ніж при звичайній операції, коли око розрізають на 10–11 мм. Після видалення помутнілого кришталика на його місце імплантують штучну інтраокулярну лінзу — гнучку або тверду. Це вже залежить від бажання і фінансових можливостей пацієнта. Шви при цій операції не накладають, конфігурація розрізу така, що під впливом внутрішньоочного тиску він сам закривається.

Чи є якийсь особливий післяопераційний догляд?

— Зазвичай після операції не треба робити ніяких уколів. Більшість пацієнтів через годину після операції йдуть додому з пов"язкою на прооперованому оці. Наступного дня пов"язку знімають. Близько одного місяця потрібно закапувати протизапальні краплі і ще два рази з"явитися на огляд до лікаря. Обмежень практично немає. Треба просто бути обережним. Не піднімати тяжкого, не терти око рукою, не простуджуватися, уникати протягів.

Зараз ви читаєте новину «Не чекайте, поки катаракта "дозріє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі