понеділок, 19 серпня 2019 06:31

Настоянка з нагідок нормалізує серцебиття

— На літо як не насушу нагідок, не можу спокійно спати. Настоянка з неї — це ж цілюще лікарство. Чи комаха вкусила, чи прищ вискочив, чи руку втерла як терла худобі корми. Помастила настоянкою і все заживає вдвічі швидше, — розповідає Надія Місниченко, 54 роки, із селища Криве Озеро Миколаївської області.

Нагідки або календула мають протизапальну, бактерицидну, антимікробну, противірусну, спазмолітичну дії. Чай із сушених квітів допомагає загоювати рани. Вони незамінні при лікуванні опіків. Для настоянки свіжі квіти засипає в банку, заливає горілкою в пропорції 1 до 10, настоює в темному місці. Крім припікання ран, її можна пити. Вживає настоянку по 20 крапель тричі на день.

— Якщо мучить нудота, погано відходить жовч чи здувається живіт, роб­лю іншу, безалкогольну настоянку. Нормалізує травлення. Також нею полоскала горло при стоматиті та ангіні. Гарні нагідки й при лікуванні серцево-судинних хвороб, при посиленому серцебитті, набряках і задишці.

Приготування однакове — ложку квітів залити склянкою окропу й настояти до комфортної для пиття температури.

— Читала, що в Англії нагідки називають "золото Марії". В середні віки ці квіти присвячували Діві Марії. У ті часи лікувалися переважно народними методами і саме календула вирішувала багато жіночих хвороб. Але при вагітності цю рослину не можна вживати. Сушені нагідки зберігаються до року, якщо їх тримати в темному сухому місці.

Зараз ви читаєте новину «Настоянка з нагідок нормалізує серцебиття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі