понеділок, 29 жовтня 2012 07:30

Наслідки струсу мозку проявляються через багато років

У 26 років киянин Андрій упав на дачі з драбини. Мав струс мозку. Відлежався й не звернувся до лікаря. Тепер йому 33 роки, мав судомний напад. Це наслідки черепно-мозкової травми семирічної давності. Тепер Андрія лікують внутрішньовенними ін'єкціями з кількох препаратів. Це новітня методика невролога Уляни Лущик — керівника клініки, що спеціалізується на лікуванні таких захворювань.

— Струс і забій головного мозку — це закриті черепно-мозкові травми. Ран на голові може й не бути. При струсі не виникають переломи кісток черепа, отож людина може легковажно поставитися до того, що зазнала удару по голові. Але навіть якщо після того минули роки, наслідки струсів і забоїв можуть призвести до того, що хворий не зможе нормально працювати або взагалі обходитися без сторонньої допомоги в побуті, — каже доктор медичних наук Уляна Лущик.

Майже половину всіх травм становлять черепно-мозкові. Найчастіше люди травмуються на будівництві, під час активного відпочинку на воді, в аваріях, узимку на льоду.

В 42-річного одесита Івана черепно-мозкова травма, яку він отримав в автомобільній аварії, проявилася через 10 років. Спочатку терпли пальці, часто боліла й паморочилася голова. Чоловік почав хитатися й заточуватися під час ходьби. Згодом у нього з'явилися тик і заїкання. Іван став дратівливим, погано спав, швидко виснажувався та втомлювався, забував, про що тільки-но говорив. Усе це привело його до Клініки Уляни Лущик.

— При черепно-мозкових травмах завжди порушується мозковий кровоплин, оскільки судини головного мозку спершу спазмуються, а потім розширюються. І хоча нормальне самопочуття при незначному пошкодженні невдовзі відновлюється, це полегшення оманливе. Через порушення важливих функцій мозку згодом виникають невротичні розлади. Це й сталося з Іваном, — каже Уляна Лущик. — Струс мозку згодом нерідко викликає зниження пам'яті, зору, слуху, а в дітей після травми голови може швидко розвинутися набряк мозку. Тому важливо своєчасно надати медичну допомогу, провести відповідну діагностику й одразу розпочати лікування. Якщо строго дотримуватися призначеного режиму, можна запобігти проявам наслідків травми, — переконана вона.

У Клініці Уляни Лущик пацієнтів обстежують за допомогою сучасного обладнання, що дає змогу побачити стан судин, визначити швидкість руху крові в них, а також дізнатися, як організм реагує на ті чи інші ліки.

Тел. Клініки Уляни Лущик:

0(44) 467 63 89, 0(95) 068 30 74. Працює з понеділка по п'ятницю, з 8.30 до 17.30. www.inno-health.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Наслідки струсу мозку проявляються через багато років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі