понеділок, 26 листопада 2012 00:00

Надія Бігун за рік схудла на 50 кілограмів

 

30-річна Надія Бігун із Вінниці схудла на 50 кг за допомогою дієти.

— Не пам'ятаю себе худою, маю широкі кістки. У 16 років важила 70 кілограмів. Ріст — 162 сантиметри. Раз захворіла і схудла, виглядала змарнілою. Десь тоді вийшла заміж. Народила двох дітей, їла багато молочного і поправлялася.

У 25 років Надія важила понад 100 кг.

— Почалися збої зі шлунком, печінкою, боліло серце. Дуже важко дієта давалася, рахувала кожну калорію. Починала їсти як завжди — всі кілограми поверталися. Скидала 10, набирала 15. Стало важко ходити по квартирі. Кардіолог радив менше рухатися, бо це велике навантаження на серце. Як бачила себе у дзеркало — хотілося плакати, діти на вулицях показували пальцем.

Лікар дібрав вінничанці дієту.

— Відмовилася від сала, жирної свинини, баранини, яку раніше любила. Зараз їм багато овочів, фруктів, вівсянку з цільного вівса. Зранку випиваю склянку морквяного фрешу. Обідаю кашею з салатом на йогурті або олії. На вечір з'їдаю шматочок нежирного м'яса, наприклад, курки. За рік утратила 50 кілограмів. Пішла на аеробіку. Намагаюся висипатися і не нервувати, бо від стресу набираю вагу. Почуваюся здоровою, лише шкіра добряче звисає.

— Люди замало рухаються і багато їдять, — пояснює вінницький дієтолог Раїса Собченко, 36 років. — Зранку людина виходить із дому, сідає в машину або тролейбус. Доїжджає до офісу, там сідає в крісло. За комп'ютером п'є ароматизований чай із булочками чи цукерками. Ввечері — додому, щось пожувала і на диван. Печиво, ковбаса, снеки містять добавки, що збуджують апетит.

Жир відкладається під шкірою і на всіх внутрішніх органах — серці, печінці. У чоловіків більше на животі, у жінок — на стегнах.

— Серце перекачує більше крові та швидко зношується. Зростає ризик серцевих хвороб, гіпертонії й діабету, ішемічної недуги. У повних частіше стаються інфаркти, інсульти. 32-річний пацієнт прийшов після інсульту. Мав пивний живіт і вагу 90 кілограмів за зросту метр 70. Відправила його до психолога, бо не хотів худнути. За дев'ять місяців скинув 15 кілограмів. Головне не сідати на першу-ліпшу дієту. Пройдіть обстеження у ендокринолога або дієтолога і починайте лікування під їхнім наглядом. У гіпертоніків тиск знижується з кожним скинутим кілограмом.

— Їжте злаки з цільного зерна, бобові, але не консервовані, особливо сочевицю. Якнайбільше свіжої зелені, овочів і фруктів, окрім картоплі, а ще горіхи та ягоди. Дуже добре очищують кишечник і виводять хімію з організму висівки.

Зелений чай виводить жир

Раїса Собченко застерігає не купувати напівфабрикати.

— Не їжте у фаст-фудах типу "Макдональдза". Основна маса подібних сурогатів — це соєвий порошок або картопляний крохмаль із ароматизаторами, барвниками і смаковими добавками. Готуйте вдома з натуральних продуктів. Не переїдайте, але і не обмежуйте себе занадто. Тоді організм набиратиме кілограми про запас. Натуральної їжі стільки не з'їсте, як штучної.

Радить пити більше води, проте не газованої чи магазинних соків. Це хімічний концентрат, розведений водою.

— Краще зелений чай із лимоном, але не в пакетиках і без ароматизаторів. Він зберігає еластичність судин і виводить жири.

 

Зараз ви читаєте новину «Надія Бігун за рік схудла на 50 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі