середа, 26 січня 2011 07:00

Морська сіль виводить мокротиння з легенів

Автор: фото: Сніжана Русин
  У соляній печері в селищі Чинадійово на Закарпатті підлога встелена 30-сантиметровим шаром із крупних кристалів морської солі
У соляній печері в селищі Чинадійово на Закарпатті підлога встелена 30-сантиметровим шаром із крупних кристалів морської солі

"Морська сіль під дією вентилятора розсіюється по кімнаті. Хворі вдихають її пари. Найменші кристали доходять до найтонших судин бронхів. Це сприяє відхаркуванню мокротиння, антибактеріальній дії, відновлює імунну систему", — пояснює медсестра 43-річна Наталія Іванова.

На туристичній базі "Водограй" у селищі Чинадійово Мукачівського району Закарпаття вона готує кімнату з морською сіллю до чергового сеансу. Вмикає бактерицидну лампу, яка очищує повітря.

За кілька хвилин до соляної печери підходять пацієнти. За сеанс тут можуть оздоровитися восьмеро людей. Кожен перевзувається у медичні бахіли.

Підлога в кімнаті встелена 30-сантиметровим шаром із великих кристалів морської солі. По ній рекомендують ходити босоніж. Зі стелі звисають соляні брили. Їх привезли із Сакського озера, що в Криму. Температура повітря в печері +17–25°С.

Пацієнти сідають у крісла. Медсестра вмикає червоне світло, музику, вентилятор.

— Морська сіль багата на іони калію, магнію, натрію, кальцію, фосфору. Вона має протизапальну, бронхолітичну дію. За п'ять-вісім сеансів у людини зміцнюється імунітет, заспокоюються нерви.

Гіпотонікам рекомендують сеанси по 30 хв., решті — по 45 хв.

— Дихати морською сіллю радимо астматикам, людям із хворим шлунком, щитовидною залозою, псоріазом, ожирінням. Сіль помічна також хворим на цукровий діабет, депресії й сердечні захворювання. І просто для зняття стресу.

За півгодини із печери виходять.

— У малого від народження розвинулася алергія. Від цього з'явилися бронхоспазми, — розповідає 29-річна Олена Сьоміна. Із сином 5-річним Миколою приїхала на Закарпаття з Хмельницького. — Медики досі не можуть визначити причину. Дотепер лікувалися тільки медпрепаратами. Лікар порекомендувала морську сіль. Після другого сеансу син почав легше дихати, став спокійнішим.

— Випарами солі дихаю, щоб укріпити імунну систему, — каже 35-річний Михайло Михайлишин зі Львова. — Щозими до мене чіпляється то грип, то ангіна. Маю проблеми й зі щитовидкою. Порекомендували печеру, бо вона багата на йод. За сім сеансів покращилося самопочуття, полегшилося дихання. Став спокійніший.

Дихати морською сіллю не можна лише хворим на інфекційні недуги.

— Кристали морської солі проникають глибоко в бронхи, — говорить лікар-алерголог із Мукачева Оксана Коваль, 46 років. — Вони знімають закупорення, відновлюють обмін речовин на клітинному рівні. Внаслідок цього зменшується в'язкість мокротиння й воно легше виходить назовні. Тому морська сіль така корисна хворим на бронхіти й астму. Вона більш помічна, ніж кам'яна сіль. Бо чистіша й багатша на мікроелементи.

Зараз ви читаєте новину «Морська сіль виводить мокротиння з легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі